A-
A+

Drömmål när BP vände bottenstriden på ända

Ellen Toivio, till vänster, sköt Brommapojkarna ett stort steg närmare förnyat damallsvenskt kontrakt. Arkivbild.
Ellen Toivio, till vänster, sköt Brommapojkarna ett stort steg närmare förnyat damallsvenskt kontrakt. Arkivbild.
FotbollTT

Elitettan lurade runt hörnet.

Då drog Ellen Toivio till med säsongens första – ett av hela damallsvenskans snyggaste – mål.

Det är det bästa målet jag har gjort, säger Toivio efter 2–1 mot Umeå, som därmed skickades ner på nedflyttningsplats.

Annons

Annons

Inför den sista omgången är det plötsligt Umeå som nu ser ut att göra AIK – för tillfället jumbo – sällskap ner till elitettan.

BP:s 2–1-seger på lördagen gör att laget, tack vare bättre målskillnad, passerar just Umeå upp på kvalplats. Båda lagen står på tolv poäng inför nästa helg, men BP har sju mål tillgodo.

Annat var läget för två månader sedan. Då talade inte mycket för att Brommapojkarna skulle spela i damallsvenskan 2023. Men bottenlaget sprattlade till i några omgångar, tog poäng i tre raka matcher, och höll sig kvar i snacket.

Inför lördagens bortamatch mot Umeå, på kvalplats, var det ändå mer eller mindre vinna eller försvinna. En förlust skulle med säkerhet innebära nedflyttning till andradivisionen för BP, och även ett oavgjort resultat hade varit kämpigt. Då hade Umeå fortsatt haft tre poängs försprång, samtidigt som BP har mästarlaget Rosengård kvar att möta.

Mardrömsstart på andra

Strax efter paus blev läget än deppigare. Hemmalagets Sarah Mellouk skickade in ett precist inlägg från höger och Villemo Dahlqvist var sist på bollen: 1–0 till Umeå, som plötsligt var uppe på säker mark, på samma poäng som IFK Kalmar.

Då tog Brommapojkarna, 40 minuter från degradering, makten över sitt eget öde.

Först skakade Frida Thörnqvist fram en straff, efter att ha blivit nerriven av Umeås Elvira Fjällström. Alice Ahlberg rullade säkert in kvitteringen i den 57:e minuten.

Och tre minuter senare avlossades det skott som kan komma att definiera hela BP:s säsong.

Annons

Annons

Krävs poäng mot topplag

Det skrek inte direkt matchvinnare om Ellen Toivio, noll gjorda mål i årets damallsvenska, inför matchen. Men 25-åringen sparade sin fullträff till bästa möjliga tillfälle.

I den 60:e minuten vände hon bort en Umeåspelare mitt på motståndarnas planhalva, och tvekade sedan inte. Toivio fick en drömträff och någon sekund senare hade hon bombat in 2–1 via ribban.

Det går inte att beskriva. Jag är så jävla glad, säger Ellen Toivio till Viaplay.
Jag kommer knappt ihåg det. Det är lite blackout just nu. Men det är det bästa målet jag har gjort.

Umeå försökte, men kunde inte svara.

Och nu krävs av allt att döma minst en poäng borta mot tabellfyran Kristianstad – som dock inte längre kan nå en Europaplats – om det inte ska bli elitettan för Umeå 2023.

Vi måste göra allt vi kan för att ta poäng i den matchen och spela så bra vi kan. Förhoppningsvis har inte Kristianstad så mycket att spela för och har redan tagit semester. Vi kommer i vilket fall som helst göra allt vi kan för att rätta till det här, säger Umeås lagkapten Lisa Dahlkvist till Viaplay.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.