Drömstart för Roland Nilsson – vann direkt

Roland Nilsson vann direkt som ny tränare i IFK Göteborg.
Roland Nilsson vann direkt som ny tränare i IFK Göteborg.
FotbollTT

IFK Göteborgs segerfria svit i allsvenskan stannade vid 14 matcher.

Nu har spelarna fått känna hur det är att vinna. Det här betyder mycket för laget, säger Roland Nilsson efter 3–0 mot Falkenberg i sin debut som Blåvitt-tränare.

Annons

Annons

73 dagar och 14 matcher efter 1–0-segern mot AIK den 2 juli lämnade IFK Göteborg åter en fotbollsplan med tre poäng.

Nye tränaren Roland Nilsson började med att ändra på fem positioner i startelvan jämfört med raset mot Hammarby.

Det var ett enklare, rakare och rejälare Blåvitt. Det var mindre av våghalsigt smålir och enkla bolltapp på egen planhalva – inget sånt faktiskt. Det var mer av "wernbloomsk" fotboll.

Göteborg kom också till inlägg – ofta genom ytterbackarna. Från vänster skickade nye Yahya Kalley in bollen som ledde till Alexander Farneruds 1–0 i 23:e minuten.

Så skönt med tre poäng, säger Alexander Farnerud.

Aldrig tidigare under sin långa karriär har han varit med om att spela 14 matcher i rad utan att vinna.

Nej, det har nog aldrig hänt. Men jag har varit med i lag som det har gått dåligt för och där det sedan har vänt. Det tror jag att vi kan göra nu också.

TT: Vad betyder det att ha fått in Roland Nilsson som tränare?

Det är en förändring som jag ser mycket positivt på. Vi gjorde många bra matcher under Poya och Ferran också, men vi var kanske inte alltid så effektiva. Nu tog vi vara på chanserna. Effektivitet, att vinna matcher, det är ju det som det handlar om, säger Farnerud.

”Stor glädje och lättnad”

Mittfältaren Jakob Johansson:

Man ska inte underskatta de mentala effekterna av att få in en ny röst i omklädningsrummet. Nu har det blivit en större tydlighet i rollerna, vem som ska göra vad på planen. Jag känner stor glädje och lättnad. Man har längtat så länge efter den här segern.

2–0 kom efter inlägg från högerbacken Alexander Jallow. Avslutet kom överraskande. Falkenbergs Anton Wede var helt ohotad när han pangade upp bollen i egna målets nättak.

IFK Göteborg fick bra utdelning i förhållande till vad laget skapade framåt. Laget fick också en straff till skänks just före paus när Falkenbergs nye fransman Gregoire Amiot tog med handen precis utanför straffområdet. Rättvisa skipades när Tobias Sana placerade straffsparken illa så att Viktor Noring räddade.

Annons

Annons

Sanas straffrevansch

En kvart före slutet fick Sana en ny chans från straffpunkten. Nu bytte han hörn och satte den hårt ute vid stolpen.

Roland Nilsson hade inte kunnat tänka sig en bättre start på sitt nya jobb.

Nej, det är solklart. Seger är alltid viktigt. Det betyder mycket för laget, för spelarna och för mig. Nu har spelarna fått känna hur det är att vinna. Det gör att man också lätt kan relatera till vad det vad som gjorde att vi vann den här matchen, säger Roland Nilsson och fortsätter:
Det är ganska klart i dag att vi är väldigt solida i vårt försvarsspel. Vi är kompakta som lag men ändå vågar köra lite passningar. Vi är skickliga med boll också.

På torsdag blir det svårare motstånd för IFK Göteborg. FC Köpenhamn kommer till Ullevi för kvalmatch till Europa League.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons