A-
A+

Drömstart för Sverige i EM: "Optimalt"

Sveriges målvakt Peter Johannesson blev matchens lirare.
Sveriges målvakt Peter Johannesson blev matchens lirare.
HandbollTT

Sverige vann premiärmatchen i herrarnas handbolls-EM. Bosnien-Hercegovina besegrades planenligt med 30–18.

I fokus: mästerskapsdebutanten Peter Johannesson, som spikade igen i mål.

Man är ju glad att det blev som det blev, en fantastisk glädje, säger han efter matchen.

Annons

Annons

Sverige inledde handbolls-EM på bästa sätt. Bosnien-Hercegovina, som spelar sitt blott andra mästerskap, hade ingen chans mot VM-silvermedaljörerna från i fjol.

Jag tycker att det var en optimal premiär för oss. Vi är väldigt nöjda med matchen, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Efter tio minuters spel hade blågult redan spelat till sig ett fyramålsövertag. Det var på förhand den bosniske målvakten, Benjamin Buric, som skulle kunna stoppa Sverige. Men ganska snart stod det klart att inte ens han kunde stoppa det svenska anfallet och han byttes snabbt ut.

Johannesson spikade igen

Trots sex mästerskapsdebutanter i Glenn Solbergs trupp var det grönaste på planen Andreas Palickas målvaktströja. Det svenska laget stod för få misstag och sprang i väg till en sexmålsledning (17–11) i paus.

Palicka byttes i halvtid ut för att ge plats åt just en av de där debutanterna. Men att Peter Johannesson aldrig spelat ett mästerskap märktes inte. 29-åringen stod för fyra raka räddningar i sina första matchminuter och Sverige kunde gå ifrån till en nio mål stor ledning.

Det kommer glädje och lättnad. Allting blir ju lite enklare. Man är ju nervös och kanske lite spänd men man mjuknar.

Ledningen förblev stor, Sverige kunde till slut vinna med hela 12 mål – den största segern för något lag hittills i mästerskapet. Och Johannesson gick från mötet som matchens lirare med 53 i räddningsprocent.

Det är jätteroligt. Man har varit lite nervös. Det är ju en premiär i mitt första mästerskap, man är nervös så jag är ju glad att det blev som det blev, en fantastisk glädje.

Annons

Annons

"Kommer bli kanon"

Glenn Solberg unnar Johannesson den fina starten på mästerskapet.

Det är fantastiskt bra, och kul för Peter som är en väldigt lojal spelare.

Sverige är tillsammans med Spanien favoriter att ta en av de två direktplatserna till mellanrundan i grupp E, där också Tjeckien ingår.

Och just Spanien står för motståndet i nästa match, som spelas på lördag. Peter Johannesson har dock ingen tanke på hur mycket han får spela då.

Jag ser ingen anledning att man ska hoppas på något, vi jobbar ihop och tar det match för match jag tror att det kommer bli kanon i slutändan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.