A-
A+

Drönarattack mot självmordsbombare i Kabul

En bil som uppges ha transporterat självmordsbombare angreps av en amerikansk drönare.
En bil som uppges ha transporterat självmordsbombare angreps av en amerikansk drönare.
AfghanistanTT-AFP-Reuters

USA har genomfört en drönarattack mot en självmordsbombare som försökte attackera Kabuls flygplats, enligt amerikansk militär.

Självmordsbombaren uppges ha tillhört den afghanska grenen av IS som sagt sig ligga bakom torsdagens blodiga attack mot flygplatsen i staden.

Annons

Annons

Drönarattacken riktades mot en bilburen självmordsbombare som försökte attackera Kabuls flygplats, uppger USA:s militär.

Omfattande sekundära explosioner från fordonet tyder på att det transporterade en ansenlig mängd sprängmedel, säger militärens talesperson Bill Urban, och tillägger att USA inte har uppgifter om att civila skadades i drönarangreppet.

Självmordsbombaren misstänks vara knuten till IS Khorasan, den internationella terrororganisationens afghanska gren som tog på sig torsdagens blodiga attack mot flygplatsen.

Samtidigt fanns uppgifter om en separat explosion då en raket skulle ha träffat ett bostadshus i närheten av flygplatsen.

Nyhetsbyrån AP skriver på sin sajt att de bägge händelserna i själva verket var en och samma och citerar vittnen som uppger att flera barn dog i drönarattacken.

Fortsatt internationell närvaro

Storbritannien och Frankrike vill se en fortsatt internationell närvaro i landet. Vid FN:s krismöte om Afghanistan på måndag kommer länderna föreslå att en "säkerhetszon" upprättas i Kabul.

Vårt resolutionsförslag syftar till att definiera en säker zon i Kabul, under FN:s kontroll, vilket skulle möjliggöra för fortsatta humanitära insatser, säger Frankrikes president Emmanuel Macron till tidningen Le Journal du Dimanche.

Frankrike säger sig dessutom redan inlett diskussioner med talibanerna om den humanitära situationen i Afghanistan och hur fler människor ska kunna lämna landet.

Annons

Annons

Britterna har lämnat

De sista franska styrkorna lämnade Kabul i fredags, medan Storbritanniens sista militärflygplan lyfte under lördagen – efter närmare 20 års militär närvaro i Afghanistan.

"Jag vill tacka alla inblandade och de tusentals som har tjänstgjort under de två senaste decennierna. Ni kan vara stolta över vad ni har åstadkommit," skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Twitter.

Britterna har evakuerat 15 000 personer de två senaste veckorna, men fortfarande finns flera hundra afghaner som har arbetat för Storbritannien kvar i landet, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Frankrike hann evakuera drygt 2 800 människor och landet hoppas kunna fortsätta hjälpa till med evakueringar, både från Kabul och från andra platser i Afghanistan och dess grannländer.

Tidsfristen för USA:s militära närvaro i Afghanistan är satt till månadsskiftet, alltså midnatt mellan tisdag och onsdag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!