A-
A+

Drottning Elizabeth: "Inspiration för flickor"

Chloe Kelly, till höger, och hennes lagkamrater hyllas av drottning Elizabeth II efter EM-guldet.
Chloe Kelly, till höger, och hennes lagkamrater hyllas av drottning Elizabeth II efter EM-guldet.
FotbollTT

Storbritanniens drottning Elizabeth II hyllar Englands fotbollsdamer efter det historiska EM-guldet i fotboll.

"Ni har alla satt exempel som kommer att vara en inspiration för flickor och kvinnor i dag och för framtida generationer", skriver den 96-åriga drottningen i ett officiellt meddelande till laget.

Annons

Annons

Det engelska damlandslaget i fotboll har tagit EM-guld för första gången. Den fotbollstokiga nationen England har längtat efter ett guld sedan herrarna vann VM 1966 på Wembley i London.

Mer än ett halvt sekel senare, närmare bestämt 56 år senare bröts guldtorkan på samma arena. England besegrade Tyskland med efter 2–1 efter förlängning i damernas EM-final.

"Mina, och min familjs, varmaste gratulationer går till er alla för att ni vann fotbolls-EM för damer. Mästerskapet, och era prestationer, har med rätta fått beröm. Ni har alla satt exempel som kommer att vara en inspiration för flickor och kvinnor i dag och för framtida generationer. Det är min förhoppning att ni ska vara lika stolta över er inverkan på er sport som ni är över resultatet i dag", skriver Storbritanniens drottning Elizabeth II i ett officiellt gratulationsmeddelande.

Den tidigare landslagsstjärnan Gary Lineker har också tagit plats i hyllningskören. Efter att Englands herrlandslag slogs ut i semifinal i VM i Italien 1990, av just Tyskland, sade han:

Fotboll är ett enkelt spel. 22 män jagar en boll i 90 minuter och till slut vinner alltid tyskarna.

32 år senare har han reviderat sina ord.

"Fotboll är ett enkelt spel. 22 kvinnor jagar en boll i 90 minuter och till slut vinner faktiskt England. Grattis. Magiskt", skriver 61-åringen på Twitter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.