A-
A+

Drottningen begravs efter tio dagars landssorg

Det kungliga artilleriet väntas avfyra salut för att hedra den avlidna drottningen i Hyde Park i London under fredagen. Arkivbild.
Det kungliga artilleriet väntas avfyra salut för att hedra den avlidna drottningen i Hyde Park i London under fredagen. Arkivbild.
StorbritannienTT

Elizabeth II väntas begravas efter tio dagars landssorg, men kung Charles ska förklara de officiella planerna efter att ett möte med lordmarskalken (earl marshal).

Annons

Annons

För närvarande är det Edward William Fitzalan-Howard, hertigen av Norfolk, som innehar den titeln, och därmed har ansvar för att ordna statsbegravningar.

När den brittiska monarken avled under torsdagen vid 96 års ålder blev hennes son automatiskt kung, enligt det brittiska hovet. Hon avled i skotska Balmoral, och hennes kropp väntas föras till Edinburgh på fredagsmorgonen där olika ceremonier kommer att hållas innan kvarlevorna förs vidare till London, enligt ABC News.

Enligt The Guardian väntas det i Storbritannien salut, en tyst minut och att den nya kungen ska hålla sin första audiens med premiärministern under fredagen.

På myndighetssajter i Storbritannien har svarta sorgebanderoller med dödsbeskedet lagts ut, och flaggorna i landet och i övriga samväldet har sänkts på halv stång.

I USA besökte landets president den brittiska ambassaden i Washington DC för att fylla i en kondoleansbok.

Vi sörjer för er alla. Hon var en stor dam. Jag är så glad att jag fick träffa henne, sade Biden till ambassadören, enligt BBC.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.