-
+

Dubai välkomnar turister – nu ökar smittan

Dubai har marknadsfört sig som det ideala turistmålet i pandemin. Men nu ökar fallen av covid-19. Arkivbild.
Dubai har marknadsfört sig som det ideala turistmålet i pandemin. Men nu ökar fallen av covid-19. Arkivbild.
Förenade arabemiratenTT

Det är ett av få internationella resmål som har varit öppet för turister det senaste halvåret. Men nu ökar covidfallen i emiraten – och partystaden Dubai stänger sina barer resten av månaden.

Annons

Annons

En lång och kall vinter i kombination med strikta åtgärder mot covid-19 har fått många ressugna européer att vända blicken mot Arabiska halvön. Här ligger Dubai – emiratet och staden som är att av få globala resmål som håller öppet för turister.

Och trots att virusläget har blivit allt sämre antyder de soldränkta bilderna från strandklubbar och barer som spridits från Dubai, i synnerhet från influerare och kändisar som flockades här under jul- och nyårshelgerna, att allt är som vanligt på resmålet. De bekymmerslösa uppdateringarna har väckt kritik i länder där invånare håller sig hemma och undviker eller förbjuds att resa på grund av pandemin.

Det har fått den brittiske golfläraren Zane Scotland att ligga lågt med njutningsfulla semesterbilder i sina sociala medier.

Jag publicerar bilder som har med mitt jobb att göra. Men man måste vara väldigt eftertänksam eftersom det finns många människor som befinner sig i väldigt svåra situationer, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Ökad smitta

Dubai har marknadsfört sig som det perfekta pandemiresmålet – med massor av sol och ingen karantän så långt ögat når. Men trots att åtgärder har vidtagits för att coronasäkra tillvaron har smittspridningen i Förenade arabemiraten skjutit i höjden. Antalet nya fall har mer än trefaldigats den senaste månaden och den 28 januari gjordes rekordnoteringen 3 966 nya fall på en enda dag.

Läget är nu ett av de värsta under pandemin. Landet offentliggör ingen statistik för varje enskilt emirat men läkare har vittnat om att privata sjukhus i Dubai har börjat ta emot covidpatienter för första gången på länge.

Vissa experter menar dock att det inte enbart går att skylla smittoläget på turismen. I staden Dubai är omkring 85 procent av invånarna utlänningar, varav många reste hem i december eller besökte lokala jul- och nyårsfiranden istället för sina familjer.

Celia Antony, läkare på en klinik i emiratet Sharjah, säger till CNN att uppgången är en oundviklig konsekvens av invånarnas resande och att fler nu testar sig.

Annons

Annons

Viktig inkomstkälla

I början av pandemin var Dubai tidigt ute med en tuff lockdown, där invånarna i stor utsträckning fick hålla sig hemma. Det drabbade turismnäringen som är en av grundpelarna i emiratets ekonomi – och en anledning till att man sedan i juli har valt att hålla dörrarna öppna för internationella besökare.

Med begränsad global konkurrens rapporterades hotellen i december vara belagda till omkring 70 procent och direktflyget mellan Storbritannien och Dubai förvandlades plötsligt till världens mest trafikerade internationella flygrutt.

Men nu har festen kommit av sig. De brittiska direktflygen har ställts in på grund av oro för den virusvariant som först upptäcktes i Sydafrika och Danmark har stoppat Dubairesorna av samma anledning.

Jag såg inte till så många turister. Jag åkte dock mest mellan möten men det kändes ganska tomt på restaurangerna, säger en svensk kvinna, som nyss kommit hem efter en jobbresa till Dubai, till TT.
Själv var jag inte orolig, eftersom jag redan har haft covid-19. Men jag skulle inte rekommendera någon att resa dit eftersom risken att smittas är stor.

Skärpta åtgärder

Tidigare i veckan beslutade myndigheterna i Dubai att införa en rad nya restriktioner som svar på att många har struntat i att följa de förebyggande åtgärder som införts för att hålla smittspridningen i schack.

Barer måste nu hålla stängt månaden ut, restauranger och kaféer tvingas stänga tidigare och biografer, köpcentrum, hotell och simbassänger får hålla öppet men med ett begränsat antal besökare.

Det kunde inte fortsätta som i julas. Till och med en partystad måste ta en paus ibland, säger en Dubaibo som vill vara anonym till The Guardian.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss