A-
A+

Dubbelmord fortfarande ouppklarat – fyra frias

De åtalade har enligt polisen ett våldskapital och man bedömde att det fanns en risk att personer kunde försöka störa rättegången. Arkivbild.
De åtalade har enligt polisen ett våldskapital och man bedömde att det fanns en risk att personer kunde försöka störa rättegången. Arkivbild.
BrottTT

Ett tjugotal skott avlossades mot nattklubben i Norrköping och två män dödades. Men ingen döms för dubbelmordet, då även Göta hovrätt friar de fyra åtalade männen.

Både för dem och två andra män väntar dock långa fängelsestraff, då de fälls för en annan dödsskjutning.

Annons

Annons

Bakom händelserna ligger troligtvis en konflikt mellan ett kriminellt nätverk och MC-gänget No surrender.

Skottlossningen mot nattklubben ägde rum i Norrköping i december 2019. Minst 24 skott avlossades från två olika vapen, en Glock och en AK47, från en bil som passerade förbi utanför klubben. Två män träffades med flera skott och dog, men även ett tiotal andra personer som befann sig i närheten utsattes för stor livsfara när skotten ven omkring dem. Efteråt hittades kulor i träd och cykelställ, i sittpuffar i klubbens foajé och i väggen i kapprummet.

Koppling till detonation

Fyra män i åldrarna 24 till 34 åtalades för inblandning i mordet, men friades av Norrköpings tingsrätt då bevisningen inte ansågs räcka till. Göta hovrätt gör samma bedömning i fredagens dom.

Det betyder dock inte att männen går fria. Tillsammans med två andra män de fälls liksom i tingsrätten för mord och mordförsök i ett annat fall. Några månader efter skottlossningen vid klubben, i början av april 2020, sköts ännu en man till döds i Norrköping, i industriområdet Ingelsta.

En av måltavlorna lyckades fly och klara sig undan skador vid skottlossningen vid Ingelsta. Han bodde i det hus i Linköping där senare samma år en mycket stor sprängladdning exploderade. Liksom två av dödsoffren har han av polisen kopplats till mc-gänget No surrender.

Annons

Annons

Skärper straffet

Straffet för tre av de fyra som hade åtalats för båda morden blir livstids fängelse. En av dem får skärpt straff, 17 års fängelse i stället för 16 som dömdes ut av tingsrätten.

En 27-årig man som var inblandad vid Ingelsta-skjutningen, och bland annat skaffade fram en bil och andra föremål, döms till livstids fängelse. En 28-årig man som av utredarna beskrivits som den som lockade fram offren och dirigerade de andra får 16 års fängelse.

27-åringen och en av de andra männen – en 31-åring som var inblandad vid båda tillfällena och tros ha varit den som planerat morden – fälls också för stämpling till mord. De ska efter Ingelstaskjutningen ha beslutat sig för att göra ännu ett försök att mörda mannen som klarade sig.

Samtliga inblandade förnekar brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.