A-
A+

Dubbelt så dyrt för ryssar att turista i EU

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson presenterar skärpta visumregler för ryska medborgare. Arkivbild.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson presenterar skärpta visumregler för ryska medborgare. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Mer än dubbelt så dyrt blir det för ryska medborgare att skaffa visum till EU när kommissionen nu föreslår en frysning av den förenklade visumproceduren mellan EU och Ryssland.

Annons

Annons

Tisdagens formella förslag är en följd av att EU-ländernas utrikesministrar i förra veckan enats om att kraftigt försvåra visummöjligheten.

Ryska medborgare bör inte ha enkel tillgång till EU. Och naturligtvis är det ingen grundläggande rättighet att turista i EU, konstaterar inrikeskommissionär Ylva Johansson på en kort presskonferens i Bryssel.

Frysningen innebär att visum kommer att kosta minst 80 euro, motsvarande omkring 850 kronor, i stället för 35 euro och ta minst 15 dagar att utfärda. Ansökarna kommer även att behöva lämna in fler dokument, samtidigt som det blir svårare att få flergångsvisum. Därtill kommer EU-länderna inte att acceptera ryska pass som utfärdats i ryskockuperade områden i Ukraina.

Kommissionen lägger samtidigt fram riktlinjer för vilka visum som ska prioriteras.

Vi kommer att se till att vi alltid är öppna för och skyddar dem som behöver skydd: journalister, dissidenter, människorättsaktivister, studenter och personer som reser av familjeskäl till exempel, säger Johansson.

Ett formellt beslut om att spika förslagen väntas redan den här veckan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.