A-
A+

Dubbelt så många A-traktorer på drygt två år

Antalet registrerade A-traktorer ligger nu på nära 50 000, visar siffror från Transportstyrelsen. Arkivbild.
Antalet registrerade A-traktorer ligger nu på nära 50 000, visar siffror från Transportstyrelsen. Arkivbild.
TrafikTT

Antalet registrerade A-traktorer har fördubblats på drygt två år och ligger nu på nära 50 000, visar siffror från Transportstyrelsen.

Annons

Annons

En tydlig ökning syntes redan 2020, vilket tros hänga ihop med förändrade regler om hur fordonen ska vara konstruerade som trädde i kraft detta år.

Hastigheten för en A-traktor får inte överstiga 30 kilometer i timmen och fordonen ska vara spärrade för högre hastigheter. Den nya regeln innebar att det blev möjligt att spärra hastigheten med elektroniska metoder.

"Det fanns fördelar med den här regeländringen. Den gjorde det möjligt att bygga om nyare bilar till A-traktorer. Nyare bilar är både mindre skadliga för miljön och mer trafiksäkra än äldre bilar", säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det förekommer dock att A-traktorer är manipulerade och kan köras i högre hastigheter än den tillåtna. A-traktorn räknas då som en vanlig personbil, och en ungdom som ertappas med detta kan fällas för olovlig körning.

För att köra A-traktor krävs ett mopedkörkort (AM-kort) eller ett traktorkort. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort 16 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.