A-
A+

Dubbla mästaren stängs av – kan missa OS

Shim Suk-Hee. Arkivbild.
Shim Suk-Hee. Arkivbild.
ShorttrackTT-Reuters

Med drygt en månad kvar till vinter-OS i Peking skakas det sydkoreanska landslaget i shorttrack av en ny skandal.

Den dubbla OS-guldmedaljören och storstjärnan Shim Suk-Hee stängs av i två månader av det egna förbundet – och kan nu missa de kommande spelen.

Annons

Annons

Orsaken till avstängningen är, enligt det sydkoreanska skridskoförbundet (KSU), att 24-åriga Shim Suk-Hee ska ha uttryckt sig nedvärderande gentemot tränare och landslagskamrater i sms.

Den två månader långa avstängningen omöjliggör att Shim Suk-Hee, som är dubbel olympisk mästare på stafetten över 3 000 meter, kan vara med i Peking-OS som invigs i början av februari.

Enligt en talesperson på KSU har Shim Suk-Hee möjligheten att överklaga beslutet till Sydkoreas olympiska kommittén, eller till en domstol. Men om hon får avslag blir det inget Peking för storstjärnan, som även har tagit tio VM-guld och två gånger har plockat hem den totala världscupen.

Den sydkoreanska olympiska kommitténs disciplinnämnds nästa schemalagda möte är den 14 januari.

Hotade göra "en Bradbury"

Disciplinnämndens beslut att stänga av Shim Suk-Hee kommer inte långt efter att KSU har avslutat en separat utredning gentemot henne gällande anklagelser om uppgjorda tävlingar.

I oktober blev hon portad från att träna med landslaget sedan det i utredningen framkommit sms där Shim Suk-Hee i OS i Pyeongchang 2018 hotade att göra "en kvinnlig Steven Bradbury" – australiern som sensationellt tog OS-guld 2002 sedan konkurrenterna framför honom ramlat – om inte saker och ting gick hennes väg.

I finalen på 1 000 meter trasslade sedan Shim Suk-Hee och landslagskamraten Choi Min-Jeong ihop och föll strax före sista svängen. Shim Suk-Hee diskvalificerades medan Choi Min-Jeong slutade fyra.

Utredningen kunde emellertid inte finna några bevis på att Shim Suk-Hee medvetet skulle ha kört omkull sin lagkamrat.

Annons

Annons

Tränaren dömdes till fängelse

Det här är inte den enda skandalen kring det sydkoreanska landslaget, en stornation i shorttrack. I fjol dömdes Lim Hyo-Jun, också tidigare OS-guldmedaljör, för sexuella trakasserier sedan han sommaren 2019 drog ned byxorna på en yngre manlig lagkamrat inför andra i landslaget.

Och i januari i år dömdes den tidigare tränaren till just Shim Suk-Hee till ett långt fängelsestraff för sexuella övergrepp. 2019 gick Shim Suk-Hee ut offentligt med sina anklagelser mot tränaren, där hon anklagade honom för att ha begått sexuella övergrepp på henne under tre års tid, sedan hon var 17 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.