A-
A+

Dublin kan strykas – då byter Sverige EM-bas

Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
FotbollTT

Irland ser ut att mista sin del av EM-värdskapet.

Och då försvinner även Sverige.

Ska vi inte spela i Dublin, då vill vi inte ha vår bas i Dublin, säger förbundskapten Janne Andersson.

Annons

Annons

Annons

Annons

På fredag ska det europeiska fotbollsförbundet Uefa ta beslut om EM-spelorterna Dublin och München, som ännu inte gett klartecken till publik. Bilbao, där Sverige skulle ha spelat sin första match mot Spanien, uppgav på onsdagen att man redan har fått ett negativt besked från Uefa.

Uefa kräver att arenorna fylls till en fjärdedel av kapaciteten, annars flyttas matcherna.

Men redan nu lutar det ut att Irland blir av med sina matcher, och det på grund av att landets politiker tycker det är för tidigt att öppna upp arenan för mästerskapet i juni.

Sverige kan byta EM-bas

Det skulle inte bara betyda att Sveriges gruppspelsmatcher mot Slovakien den 18 juni och Polen den 23 juni flyttas till ett annat land. Det påverkar också landslagets EM-uppladdning och tid mellan matcherna.

Sverige har planerat att ha EM-basen i Dublin, men nu säger förbundskapten Janne Andersson att det inte är aktuellt om det inte blir några matcher där.

Oavsett vilket beslut som tas är förbundskapten tydlig med att tiden börjar bli knapp, för att förbundet ska hinna med all planering som krävs och behövs inför ett mästerskap.

Det börjar bli bråttom. Jag sköter bara det sportsliga men för Stefan (Pettersson) och "Cilla" (Cecilia Sandell), som sköter all planering och allting runt omkring, börjar det bli ont om tid, säger han.

TT: Hur påverkas du av situationen?

Man vill ha koll på grejerna, för förberedelserna är viktiga. Jag tycker det är störande att man inte har kunnat få besked, säger han.
Samtidigt är den en unik situation. Det är svårt och man vill väl vänta så länge som möjligt. Men det måste komma ett besked snart, så kan man sammanfatta det, för att vi ska hinna med allt vi vill och för att få det bra.
Förhoppningsvis ska vi vara där länge, då vill vi att det ska vara bra och man vill kunnat förbereda allt på bästa sätt.

Annons

Annons

Vill ha publik

TT: Tycker du att Uefa gör rätt i att vänta in publikbesked från städerna?

När det gäller EM är det bra om vi har publik, att de försöker få till det, säger han.

TT: Ni har spelat ett antal match utan publik, hur tycker du att det är?

Det är inte lika roligt, det blir inte samma tryck på grejerna, säger Janne Andersson.
Jag trodde i höstas, när vi för första gången skulle spela utan publik, att det skulle påverka mig mer, men någonstans är man inne i sitt eget när det är match, man går in i någon form av bubbla. Under matchen tänker man inte på det så mycket. Så det funkar ju men mycket bygger på intresset runt omkring.

Janne Andersson tar ut EM-truppen den 18 maj och landslaget inleder EM-förberedelserna i Båstad den 24 maj. Den 8 juni är det tänkt att Blågult ska resa till Dublin och finslipa på detaljerna inför premiären mot Spanien den 14 juni.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr