A-
A+

Duo utmanar fotbollsbasen om RF-posten

Anna Iwarsson, ordförande i Svenska gymnastikförbundet, är en av kandidaterna till ny ordförande för Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
Anna Iwarsson, ordförande i Svenska gymnastikförbundet, är en av kandidaterna till ny ordförande för Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
FotbollTT

Helena Carlsson och Anna Iwarsson gör upp med Svenska fotbollförbundets avgående ordförande Karl-Erik Nilsson om posten som ny ordförande för Riksidrottsförbundet (RF)

Det står klart sedan RF presenterat sina tre slutkandidater inför Riksidrottsmötet i slutet av maj.

Annons

Annons

Helena Carlsson, i dag vice ordförande för Svenska ridsportsförbundet, har nominerats av förbunden för ridsport, skidor respektive islandshäst. 38-åringen kommenterade själv nomineringen i december.

"Jag har stor erfarenhet från både idrott och politik och jag skulle vilja bidra till att svensk idrott fortsätter spela en viktig roll i samhället", sade Carlsson i ett pressmeddelande.

För breddidrotten

Iwarsson, 55, är ordförande i Svenska gymnastikförbundet och har tidigare varit vice ordförande i Riksidrottsstyrelsen (RS). Hon sitter fortfarande i RS, men numera som ledamot. Hon har hela åtta idrottsförbund bakom sig, bland annat seglingen, curlingen, gymnastiken och bangolfen.

"Hon har en uttalad vilja att jobba hårt för breddidrotten i Sverige, något vi tycker är viktigt. Hennes dryga 40 år som ledare inom idrottsrörelsen ger henne naturligtvis en bred erfarenhet", Svenska bangolfförbundet i samband med nomineringen före årsskiftet.

65-årige Karl-Erik Nilsson, som själv lämnar ordförandeposten i Svenska fotbollförbundet (SvFF) i vår, berättade i höstas att han ville ersätta avgående Björn Eriksson som ny RF-topp. Just SvFF har under Nilssons tid vid rodret hotat att gå ur RF på grund av det bidragssystem som innebär att fotbollsförbundet tappar tiotals miljoner i stöd till mindre idrottsförbund.

Annons

Annons

"Frågan är historia"

Det ska dock inte påverka hans roll som eventuell ordförande, sade Nilsson i en intervju med SVT i november.

Det har varit en tuff period, men det känns som att vi lagt de frågorna bakom oss. Fotbollen markerade tydligt och saken är prövad. I och med den prövningen så är frågan historia, sade Nilsson.

Valberedningen kommer att lägga fram sitt förslag på huvudkandidat i april. Den nya ordföranden väljs sedan på Riksidrottsmötet i Uppsala 26–28 maj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.