A-
A+

Duplantis efter guldet: "Mitt bästa försök"

En glad Armand Duplantis som tog EM-guld i Polen.
En glad Armand Duplantis som tog EM-guld i Polen.
FriidrottTT

Stavhopparen Armand Duplantis tog guld vid inomhus-EM i Torun i Polen och satte nytt mästerskapsrekord med 6,05.

Därefter var han snubblande nära att slå sitt världsrekord på 6,18.

Jag hade älskat att slå rekordet, men det hade varit för bra för att vara sant, säger han till TT.

Annons

Annons

Duplantis säkrade segern med ett hopp över 5,85 meter och hoppade sedan vidare och tog 6,05 i andra hoppet. Det var mästerskapsrekord.

Men det var inte slut där. Han begärde upp ribban på 6,19, en centimeter högre än världsrekordet som han satte i fjol. Hans andra försök var riktigt bra, det rev han med bröstet på nervägen. Det sista hoppet avbröt han efter att ha satt i staven.

Det är mitt bästa försök på 6,19 så här långt. När man kommer så högt handlar det bara om små saker. Hade jag haft tre sådana hopp hade något suttit. Jag kände mig nära, säger han.

"Inte menat i dag"

Det var just i Torun för ett år sedan som 21-åringen satte världsrekord för första gången, 6,17 meter. Han förbättrade det under samma inomhussäsong till 6,18.

Jag hade älskat att slå rekordet, men det hade varit för bra för att vara sant. Speciellt när det var här jag tog första världsrekordet. Det var inte menat i dag, säger han.

Duplantis och fransmannen Renaud Lavillenie var huvudfavoriter i EM efter att ha klarat 6,10 (världsårsbästa) respektive 6,06 i år. Lavillenie tvingades dock stryka sig från EM efter en skada. Då försvarade lillebror Valentin Lavillenie familjeäran genom att komma tvåa, hans första seniormedalj på mästerskap. Valentin Lavillenie tog 5,80, vilket var personbästa.

Det är Valentins första medalj, jag är glad för honom, han förtjänar det, säger Duplantis.

Annons

Annons

Coachad av Lavillenie

Renaud Lavillenie satt på läktaren tillsammans med pappa Greg Duplantis och coachade stjärnan under världsrekordförsöken.

Min pappa tränar mig på tekniska saker som vilken, stav, avstånd och grepp, men ibland går jag till Renaud för strategiska tips som hur högt jag ska hoppa. Jag gillar hans synpunkter han vet vad man ska göra, säger han.

Men han medger att han hellre haft Renaud Lavillenie med i tävlingen.

Det hade definitivt varit mer spännande. Vi hade kunnat göra något galnare. Jag tävlade mot imaginära Renaud och hans mästerskapsrekord. Jag vet att han hade 6,04 och jag tänkte att om jag inte kan slå honom på banan får jag slå honom på papperet, säger han.

Trea kom det polska hemmahoppet Piotr Lisek som också stannade på 5,80, vilket var hans bästa hopp för säsongen.

Guldet var Duplantis andra i seniormästerskap efter EM i Berlin 2018.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!