A-
A+

Duplantis: "Jag hade något att bevisa"

Armand Duplantis. Arkivbild.
Armand Duplantis. Arkivbild.
FriidrottTT

OS i Tokyo närmar sig och storformen ser ut att vara här för Armand Duplantis.

Duplantis tog 6,10 i sista försöket vilket är hans näst bästa resultat utomhus.

Jag är i bra form och vet att jag kan hoppa högt, jag behövde bara gå ut och visa mig själv det, säger Duplantis som även provade på världsrekordhöjden 6,19.

Annons

Annons

Annons

Annons

Överraskande tvåa i Diamond League-premiären på 5,55 för två veckor sedan och inte ett hopp över sex meter utomhus på tävling den här säsongen.

Om Armand Duplantis var orolig för formen med en och en halv månad kvar till OS kan han andas ut efter 6,10 och världsrekordförsök.

Det känns väldigt bra. Efter den senaste tävlingen så har jag känt mig väldigt motiverad och jag har känt att jag har något att bevisa. Jag var väldigt fokuserad ända från början, säger Duplantis till TT.

"Bra från början"

I Continental Tour-tävlingen i nederländska Hengelo kändes det bra redan från start. Han flög över de lägre höjderna, satte nytt världsårsbästa när han tog 5,92 i första försöket och han klarade 6,00 för första gången sedan inomhus-EM i Torun i början av mars.

Jag var optimistisk. Jag kände från början att jag skulle kunna hoppa högt, säger han.

Nästa försök blev på 6,10 – ett försök som inte gick vägen. Det gjorde inte heller det andra.

Men med ett försök kvar lyckades han flyga över 6,10 – hans näst bästa resultat utomhus efter 6,15 som han tog i Rom i september i fjol och som är tidernas högsta utomhusresultat.

Till sist kom också försöket för en trött Duplantis att slå sitt eget världsrekord på 6,18. Duplantis lade upp ribban på 6,19, försökte tre gånger men var aldrig riktigt nära och fick nöja sig med 6,10.

Jag var trött. Jag använde mycket energi på 6,10. Vid den tidpunkten började det bli lite tufft för mig.

Annons

Annons

Vill testa världsrekordet igen

Med drygt en och en halv månad kvar till OS är tävlingen ett rejält steg framåt för Duplantis som på tre tidigare utomhustävlingar den här våren hade hoppat 5,90 som bäst.

Jag skulle säga att det här var ganska viktigt. Det fick mig att se det jag redan visste. Jag är i bra form och vet att jag kan hoppa högt, jag behövde bara gå ut och visa mig själv det. Jag gillar hur saker och ting går just nu men det är några saker jag behöver klura ut fram till OS, säger han.

TT: Vad behöver du klura ut?

Ja, världsrekordet.

TT: Det är ju tre tävlingar kvar till OS – har du ett nytt världsrekord i dig fram till dess?

Det beror på. Men jag vill definitivt försöka igen och få en bättre bild av det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss