Duplantis satte stadionrekord: Ganska viktigt

Armand Duplantis hoppade högt på Stockholms stadion.
Armand Duplantis hoppade högt på Stockholms stadion.
FriidrottTT

Seger i tävlingen och ta stadionrekordet – det var Armand Duplantis mål för dagen under Diamond League-tävlingen i Stockholm.

Klart att han lyckades.

Stadionrekordet var ganska viktigt för mig, och det var ett bra hopp, säger Duplantis om 6,01-hoppet.

Annons

Annons

I den första Diamond Leaguetävlingen i Monaco för drygt en vecka sedan hoppade svenskamerikanen över sex meter för första gången i sommar, nytt världsårsbästa.

Stockholms stadion, Duplantis favoritarena, bjöd inte på de allra bästa förutsättningarna för att hoppa högt eftersom det blåste en del. Och inte bara det. Det blåste från alla håll och kanter.

Det var konstigt för när jag tittade på flaggan såg det ut att vara medvind, men mitt hår flög bakåt. Så jag fattade ingenting. Jag hade tur, på de viktiga hoppen var vinden okej.

"Vill hoppa 6,15"

Efter att ha säkrat segern och stadionrekordet begärde den 20-årige världsrekordhållaren (6,18) upp ribban på 6,15. Så högt har ingen annan hoppat utomhus tidigare.

Jag vill hoppa 6,15, eftersom ingen annan gjort det. Och jag tror att många inte trodde att jag skulle kunna komma i världsrekordform den här sommaren och det ville jag visa att jag kunde, säger Duplantis.

I stavhopp har reglerna ganska nyligen ändrats så att världsrekordet gäller både utomhus och inomhus. Duplantis låter förstå att han gärna velat ha delade rekord.

Alla andra grenar har delade rekord utom stav, säger han.
Mitt första hopp på 6,15 var riktigt bra. Sedan kändes det inget bra. Man måste känna sig säker när man ska hoppa på de höjderna och eftersom vindarna var knepiga så tvekade jag lite.

Annons

Annons

"Kul som åskådare"

För första gången utomhus sedan VM i fjol mötte han Sam Kendricks. Världsmästaren hade ingen lyckad dag, slutade trea på 5,53. Belgiern Ben Broeders blev tvåa på 5,73.

Även om jag inte gjorde mitt bästa resultat idag hade jag kul som åskådare. Jag fick se Mondo ta arenarekordet. Det är alltid cool att se honom hoppa över sex meter, säger Kendricks.

I damernas stavhopp vann amerikanskan Holly Bradshaw på 4,69. Angelica Bengtsson kom tvåa på 4,62 och Michaela Meijer trea på 4,52.

Damernas höjdhopp blev en ukrainsk uppvisning. Jaroslava Mahutjich vann på tangerade världsårsbästat 2,00, före landsmaninnan Julia Levtjenko på 1,98.

Erika Kinsey blev bäst av svenskorna på fjärde plats, med 1,93.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons