A-
A+

Duplantis: "Största lagkänslan i friidrott"

Sveriges Armand Duplantis tackar för sig efter sista försöket på 6.01 i herrarnas stavhopp under söndagens Finnkamp på Stockholms Stadion.
Sveriges Armand Duplantis tackar för sig efter sista försöket på 6.01 i herrarnas stavhopp under söndagens Finnkamp på Stockholms Stadion.
FriidrottTT

Som förväntat vann Armand "Mondo" Duplantis herrarnas stavhopp i Finnkampen.

På Stockholms stadion räckte ett lyckat hopp på 5,60 för att 23-åringen skulle säkra segern.

Det är kul. Det är den största lagkänslan som finns i friidrott, säger Duplantis.

Annons

Armand Duplantis.
Armand Duplantis.

Seger räckte dock inte för Duplantis som även gick för Finnkampsrekordet – 6,01. Men det ville sig inte för svensken som rev alla tre försök.

Det kändes helt okej, jag kände ingen smärta i kroppen. Det är kul att vara här men önskade att det hade varit varmare. Jag hade ingen riktigt plan i dag och tog det som det kom. Jag ville se hur kroppen skulle svara, säger Armand Duplantis.
Jag visste att energin var lägre och jag hade inte heller hjälp med vinden när jag skulle hoppa sex meter, det var lite tråkigt.

Duplantis: "En fin tävling"

Duplantis kommer senast från en seger i Diamond League i schweiziska Zürich där svensken stod som vinnare på 6,00.

På Stockholms stadion i Finnkampen valde den svenske stjärnan att inte gå för världsrekordet.

Det här är det största lagkänslan som finns i friidrott. Det är en fin tävling, man tävlar för ett lag och för Sverige. Det är bara positivt.

Duplantis har ytterligare chanser att slå världsrekord innan säsongen tar slut. 23-åringen, med OS- och VM-guld, säger att han ser fram emot avslutningen och att "allt känns bra".

Det är skönt, jag har två tävlingar kvar i kroppen. De är ganska viktiga. Jag vill visa att jag är bäst i världen för en anledning.

Tackar för stödet

I Zürich gick han även för världsrekord på 6,23. I det andra försöket var 23-åringen ytterst nära, men ribban föll till slut.

Det är fortfarande möjligt (att slå världsrekord). Jag var ganska trött senast, men jag var ganska nära ändå, säger "Mondo" samtidigt som han tackar för allt stöd.
Det är kul med alla fans, jag vill inte ta något för givet. Det betyder mycket.

Finländarna Urho Kujanpää och Juho Alasaari delade på andraplatsen på 5,48. Näst bäste svensk blev Linus Jönsson som tog en fjärdeplats på 5,25.

Sverige tog femte raka dubbelsegern i Finnkampen efter jättedrama. På herrsidan blev det förvisso lika (227–227) men Sverige kunde säkra segern tack vare fler grensegrar. På damsidan blev det 228,5 – 225,5.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.