A-
A+

Duterte vill bli vicepresident 2022

Filippinernas president Rodrigo Duterte. Arkivbild.
Filippinernas president Rodrigo Duterte. Arkivbild.
FilippinernaTT

Filippinernas frispråkige president Rodrigo Duterte har tackat ja till att bli regeringspartiet PDP-Labans kandidat till vicepresidentposten i valet nästa år. Det skriver partiet i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Annons

Enligt filippinsk lag får en president bara sitta vid makten en sexårsperiod, som i Dutertes fall löper ut i juni nästa år.

Att han nu accepterar vicepresidentkandidaturen är ett uttryck för att han lyssnat på "folkets rop", enligt Karlo Nograles, vice ordförande i PDP-Laban. Kritikerna anser dock att det hela är ett sätt för Duterte att knipa presidentposten igen, bakvägen, då näste president skulle kunna övertalas att avgå och därmed släppa fram sin föregångare på posten.

Efter Dutertes tillträde 2016 har tusentals verkliga eller påstådda narkotikalangare dödats i olika insatser, som människorättsgrupper ofta har liknat vid rena avrättningar.

Presidenten har också gjort sig ovän med en lång rad världsledare, bland annat USA:s tidigare president Barack Obama, som han kallade en "horunge" och påven, som han kallade "dåre". Kritiska EU-ledare har hotats med stryk, och tidigare i somras sade han sig vilja kasta vaccinovilliga i finkan.

Du bestämmer: Vaccin, eller så kommer jag att låta fängsla dig, sade han då i ett tv-tal.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!