A-
A+

Dykare nådde vrak på rekorddjup

Amerikanska stridsfartyg under slaget vid Leyte i oktober 1944, när USS Johnston sjönk.
Amerikanska stridsfartyg under slaget vid Leyte i oktober 1944, när USS Johnston sjönk.
FilippinernaTT-AFP

En bemannad ubåt har nått ner till vraket av ett amerikanskt fartyg som sänktes i strid under andra världskriget.

Vraket uppges vara det djupast liggande som någon hittills tagit sig till.

Annons

Annons

Amerikanska trupper landstiget på ön Leyte under slaget i oktober 1944.
Amerikanska trupper landstiget på ön Leyte under slaget i oktober 1944.

"Har precis genomfört den djupaste vrakdykningen i historien för att hitta huvuddelen av jagaren USS Johnston", twittrar Victor Vescovo, som styrde miniubåten.

Nere i djupet filmade han och hans besättning vraket under två åttatimmarsdykningar. De genomfördes i slutet av mars utanför den filippinska ön Samar.

Vescovo är en före detta amerikansk marinofficerare och äventyrare som har riktat in sig på att ta sig till några av jordens mest otillgängliga platser.

Bland annat är han, enligt nyhetskanalen CNN, den första personen som bestigit alla kontinenters högsta toppar, båda polerna och botten på alla hav.

Obegränsat djup

Farkosten som tog Vescovio ner till vraket har, enligt BBC, ett nio centimeter tjockt titanskrov. Två personer får plats i miniubåten som kan gå ner till vilket djup som helst. Tidigare har den utforskat den djupaste platsen i havet, Marianergraven, som ligger nästan elva kilometer under vattenytan.

USS Johnston sänktes i strid med japanska krigsfartyg den 25 oktober 1944, under slaget vid ön Leyte, som var ett av andra världskrigets största slag till sjöss.

Bara 141 av jagarens 327 man stora besättning överlevde slaget.

Annons

Annons

"Visade vår vördnad"

Den 115 meter långa jagaren ligger nu på omkring 6 500 meters djup utanför Filippinerna men den exakta positionen upptäcktes inte förrän 2019.

"Vi lokaliserade de främre två tredjedelarna av skeppet, som står upprätt och intakt på 6 456 meters djup. Vi som. . . gjorde de två dykningarna undersökte skeppskroppen och visade vår vördnad inför hennes modiga besättning", skriver Vescovo som även uppger att skrovnumret 557 fortfarande syns.

Informationsinhämtning, fotografier och de anteckningar som gjorts kommer enligt Vescovo att lämnas över till den amerikanska flottan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!