Dykstudenter gjorde historiskt ubåtsfynd

Konturerna av ubåten Ariane som vilar på Medelhavets botten.
Konturerna av ubåten Ariane som vilar på Medelhavets botten.
Tunisien/FrankrikeTT-AFP

Hon sänktes av en tysk motståndare under första världskriget. Nu har vraket av den franska ubåten Ariane hittats på Medelhavets botten, där det vilat i drygt 103 år.

Annons

Annons

Det här är den tredje ubåten som hittats i Tunisien, och den enda från första världskriget. Det är spännande, som om en historiebok har kommit till liv, säger dykledaren Selim Baccar.

Vraket upptäcktes nära Cap Bon i Tunisien i september, när instruktörer från en dykklubb utforskade nya områden att ägna sig åt tillsammans med sina studenter. Baccar säger att de visste att det finns vrak i området, men inte vilka.

Under det första dyket stötte vi på ubåten.

Det nästan intakta vraket är täckt av alger och skrovet och periskopet hyser nu fiskar och kräftdjur.

Efter att ha konsulterat experter kom dykarna fram till att det måste röra sig om ubåten Ariane som under kriget var baserad i Bizerte längre västerut i Tunisien.

Ariane torpederades när hon låg i ytläge av en tysk ubåt i juni 1917 och bara 8 av 29 besättningsmän kunde räddas enligt AGASM, en fransk organisation för före detta ubåtsbesättningsmän.

Det är inte vanligt att hitta ubåtsvrak, särskilt från det första världskriget, eftersom vi inte vet exakt var de sjönk, säger amiral Dominique Salles, ordförande i AGASM.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons