A-
A+

Dyr mat försvårar insatser mot hungern i USA

Sötpotatis läggs fram på matmarknaden som drivs av Alameda County Community Food Bank i Oakland.
Sötpotatis läggs fram på matmarknaden som drivs av Alameda County Community Food Bank i Oakland.
USATT-AP

Coronapandemin har lett till att fler människor i USA behöver hjälp för att kunna sätta mat på bordet. Men skenande matpriser gör det svårare för välgörenhetsorganisationer att ge mat till de behövande.

Vissa livsmedel kostar i dag nästan dubbelt så mycket jämfört med för två år sedan.

Annons

Annons

Volontärer vid en matutdelning med drive in-service i Johnstown, Pennsylvania, i augusti förra året.
Volontärer vid en matutdelning med drive in-service i Johnstown, Pennsylvania, i augusti förra året.
En volontär packar lök på matmarknaden.
En volontär packar lök på matmarknaden.

I USA har många drabbats hårt av coronavirusets framfart och fler än vanligt har tvingats söka hjälp hos välgörenhetsorganisationer. Nu närmar sig vinterns alla högtider, och oron växer för att matbankerna inte kommer att ha tillräckligt av den traditionella kalkonfyllningen eller tranbärssåsen inför helgerna.

Många matbanker har förstärkt sina verksamheter på grund av att hjälpbehovet har ökat under pandemin. Men för många av dem är det svårt att klara matkostnaderna som i många fall har blivit minst dubbelt så höga jämfört med tidigare, säger Katie Fitzgerald vid välgörenhetsorganisationen Feeding America, som samordnar över 200 matbankers arbete i USA.

Det som händer när matpriserna stiger är att matosäkerheten för de som går igenom det här blir ännu värre, säger hon.

Enligt Feeding America är matosäkerhet en brist på jämn tillgång till den mängd mat som behövs för att alla i hushållet ska kunna leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Om en matbank måste skaffa mindre konservburkar eller hitta billigare ersättningslivsmedel för att ha råd, så gör det situationen ännu värre för människor som lever i ovisshet när det gäller mat, enligt Katie Fitzgerald.

De ökade matpriserna har bland annat orsakats av störningar i leveranskedjorna, minskade lager och brist på arbetskraft under coronapandemin.

En miljon i månaden

I Oakland, som ligger i det dyra området San Francisco Bay Area i norra Kalifornien, finns Alameda County Community Food Bank. Organisationen lägger i dag en miljon dollar (cirka 8,7 miljoner svenska kronor) varje månad på att dela ut 2 000 ton mat. Före pandemin lade organisationen en fjärdedel av pengarna på 1 200 ton mat, enligt Michael Altfest som arbetar med programmet.

Varje onsdag ställer sig hundratals personer i kö utanför en kyrka i östra Oakland, där Shiloh Mercy House ger bort mat. Nu brukar runt 300 familjer få mat där under de dagarna, betydligt färre än de runt 1 100 som fick mat där när pandemin var som värst, säger Jason Bautista som arbetar med organisationen.

Många människor säger att de inte har råd med mat. De har pengar till att köpa en del saker, men det räcker inte, säger han.

Organisationen driver också sedan i maj en matmarknad i Oakland. Där hämtar Sonia Lujan-Perez kyckling, selleri, lök, bröd och potatis till en thanksgiving-måltid för sig själv och två barn. Hon får pengar från delstaten för att ta hand om sin funktionshindrade dotter, men med en hyra på 2 200 dollar (drygt 19 000 kronor), och höga matpriser räcker det inte.

Det här är fantastiskt för mig eftersom jag sparar mycket pengar, säger hon och lägger till att det ändå blir svårt att skaffa julklappar till barnen.

Transnational Foods levererar mat till över 100 matbanker som är kopplade till Feeding America. Enligt företaget har stora mängder matkonserver från Asien fastnat på grund av brist på containerutrymme. Och även om leveranssituationen nu verkar förbättras och priserna stabiliseras tror försäljningschefen Bryan Nichols att kostnaderna kommer att fortsätta vara höga.

En genomsnittlig container från Asien före covid kostade runt 4 000 dollar (motsvarande runt 35 000 kronor). I dag kostar samma container runt 18 000 dollar (cirka 157 000 kronor), säger han.

Annons

Annons

Frysta kycklingar

Priset för en last jordnötssmör – som i princip ses som en stapelvara i USA – på 18,1 ton har gått upp med 80 procent sedan i juni 2019, "mac and cheese"– alltså makaroner med ost som är snudd på en nationalrätt– har stigit med 19 procent det senaste året och malet nötkött har ökat med 5 procent på tre månader. Dessutom finns det mindre att välja på, säger Lynne Telford vid Care and Share Food Bank i Colorado Springs.

Hon oroar sig för helgerna som kommer.

Vi får inte tillräckligt med helgmat, till exempel kalkonfyllning och tranbärssås. Så vi måste ersätta det med andra sorters mat, och det gör oss ledsna, säger hon.

Alameda County Community Food Bank säger sig trots allt vara redo för thanksgiving-helgen. I matbankens lager finns tranbär på konservburk och förpackningar med potatismos, samt runt 60 000 frysta kycklingar som ska skänkas bort. Halva kalkoner kommer att erbjudas mot betalning.

Det kommer att bli en dyr thanksgiving. Kalkonen kommer inte att kosta som tidigare, säger Martha Hasal, som skaffar mat på uppdrag av Bay Area American Indian Council.
De ger inte bort kalkoner, så tack gode gud att de ger bort kyckling.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.