A-
A+

Dyster prognos inför avtalsrörelsen

Jonas Hagelqvist, vd Ikem, och Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, ger på nytt en dyster prognos inför avtalsrörelsen.
Jonas Hagelqvist, vd Ikem, och Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, ger på nytt en dyster prognos inför avtalsrörelsen.
EkonomiTT

Arbetsgivarna varnade redan i början av sommaren för en ovanligt tuff avtalsrörelse i vinter.

Sedan dess har prognosen blivit ännu dystrare.

Det är ett extremt osäkert läge, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Annons

Annons

Industriavtalet brukar ses som riktmärke för resten av arbetsmarknaden.

Arbetsgivarsidan har dock redan tidigare förvarnat om att förhandlingsutrymmet kommer att vara relativt litet när diskussionerna drar i gång efter årsskiftet.

Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, upprepar nu varningen.

Det ser ut att bli en enormt stor osäkerhet för företagen framåt, säger han vid en pressträff.

"Inne i lågkonjunktur"

Bland annat oroar nedgången i produktiviteten, att pandemin fortfarande påverkar och de höga elpriserna som bland annat fått flera pappersbruk att stoppa produktionen.

Man kan ju tycka att vi från arbetsgivarsidan hela tiden vill prata om hur illa saker är och varna om saker, säger Per Hidesten.
Men jag tycker ändå att vi har varnat för den här oerhört osäkra situationen med elförsörjningen och nu har vi ju hamnat i den här situationen.

Jonas Hagelqvist, vd för Ikem (innovations- och kemiindustrierna), har samma budskap.

Vi ser det som att vi är inne i en lågkonjunktur redan nu, säger han.
Det finns inget i korten som talar för att ekonomin kommer att se bättre ut när vi inleder förhandlingarna efter årsskiftet, snarare tvärtom.

Annons

Annons

"Tufft för alla"

Industriavtalet, som ska vara på plats senast den 31 mars 2023, väntas bli vägvisande när totalt cirka 450 kollektivavtalen som ska omförhandlas nästa år.

Var det så kallade märket – nivån på löneåkningarna – kommer att hamna är dock för tidigt att spekulera i enligt arbetsgivarna.

Det är över ett halvår kvar, så det är omöjligt att säga, säger Jonas Hagelqvist.

TT: Samtidigt ökar kostnaderna även för era anställda, med höjda bränslepriser, elpriser och så vidare. Vad kan ni säga till dem?

Vi är väl medvetna om det, och ser att det är tufft för alla och att kostnaderna ökar, säger Jonas Hagelqvist.
Men våra företag måste få en nivå som gör att de kan leva och frodas och utvecklas i Sverige oaktat det. Om det inte blir så, då kommer vi att tappa jobb i stället. Det gäller ta träffa rätt nivå. Sedan har vi förståelse för att det är tufft för många människor.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.