A-
A+

Ebba Andersson överlägsen i Gällivare

Ebba Andersson efter segern i Gällivare.
Ebba Andersson efter segern i Gällivare.
LängdskidorTT

Ebba Andersson var som väntat snabbast i damernas millopp i Gällivare. Den blågula skidstjärnans segermarginal till Emma Ribom var hela 38,4 sekunder, trots att Andersson åkte fel vid varvningen.

När Frida Karlsson valde att stå över lördagens klassiska tiokilometerslopp talade allt för att Ebba Andersson skulle vara snabbast i spåren i Gällivare.

Så blev det också.

Redan vid första tidskontrollen efter ett par kilometer hade Andersson skaffat sig ett klart försprång, som sedan fortsatte att växa. 26-åringen, dubbel världsmästare i början av året, kunde till och med kosta på sig att slarva vid varvningen där hon åkte lite fel innan hon insåg sitt misstag.

När jag ska gå in för varvning så kikar jag upp och ser att skyltarna för spurt har börjat. Då har jag inte hunnit uppfatta var varvspåret är. Då är jag på väg att vända runt, men jag får tacka publiken som manade på mig att köra på framåt. Då såg jag att varvspåret var där tio meter framåt, säger Andersson till SVT.

Hon vann med 38,4 sekunders marginal ned till Emma Ribom. Tredjeplatsen knep Linn Svahn, 46,8 sekunder bakom segraren.

Insatsen var ett fint formbesked för Ebba Andersson inför världscuppremiären i finländska Ruka nästa vecka.

Indikationer på träningar visar att jag tagit ett steg framåt mot var jag stod för ett år sedan, säger hon till TT.

Den nationella premiärhelgen i Gällivare avslutas på söndagen med nya millopp för både herrar och damer, då i fri stil. Då får Ebba Andersson mäta sina krafter med Frida Karlsson, vilket blir en ännu bättre värdemätare inför fortsättningen av säsongen.

Ja, så klart. Speciellt med tanke på de tajta dueller som hon och jag har haft många år tidigare. Alla vet vad Frida står internationellt sett på distans, säger Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.