Ebba Andersson trea: "Otroligt lättad"

Ebba Andersson vann den fjärde etappen av Tour de Ski, 10 kilometer fri stil i Toblach. Arkivbild.
Ebba Andersson vann den fjärde etappen av Tour de Ski, 10 kilometer fri stil i Toblach. Arkivbild.
SkidorTT

En pånyttfödd Ebba Andersson ordnade en tredjeplats på 10 kilometer fri stil i Tour de Ski.

Men återigen var en amerikanska snäppet vassare.

Frida Karlsson skadade sig före start, och kunde inte göra sig själv rättvisa.

Annons

Annons

Annons

Annons

De tre första etapperna var inte mycket att skriva hem om för Ebba Andersson. Men efter missad kvartsfinal i sprinten, en tolfteplats i den klassiska masstarten och en 18:e-plats i jaktstarten, tog 23-åringen revansch på den fjärde etappen av Tour de Ski.

På 10 kilometer fri stil, individuell start, i italienska Toblach visade Ebba Andersson att hon fortsatt är att räkna med genom att bli trea.

Det gav mig en bekräftelse på att formen kanske inte har flugit all världens väg, som jag nästan blev lite orolig över ett tag, säger Andersson till SVT.
Det finns fortfarande lite att hämta formmässigt men det var ändå flera kliv framåt. Det är jag otroligt lättad över.

Vid de första mellantiderna var hon en bit bakom de främsta, men ju längre loppet led, desto starkare såg Andersson ut.

"Stora kontraster"

Att lämna den höga höjden i schweiziska Val Müstair för mer normala förhållanden i Italien verkar ha gjort Andersson gott och i mål tog hon en rejäl ledning. Hon var bland annat hela 30,2 sekunder före Frida Karlsson, som hade dragit på sig en skada under en träningsövning på hotellrummet, och därför hade svårt att prestera på topp.

Andersson mådde desto bättre i spåren.

Det var ganska stora kontraster i känslan i dag kontra uppe i Val Müstair. Jag är otroligt lättad över att kroppen var lite mer med i matchen i dag, säger Ebba Andersson.

Efter målgång var det bara för Andersson att vänta in de tyngsta utmanarna för att se hur långt insatsen skulle räcka. Och på nytt var det amerikanskorna Jessica Diggins och Rosie Brennan som var allra vassast.

Annons

Annons

Diggins drar ifrån

Brennan gick en sekundstrid mot Andersson, i det som skulle visa sig vara en kamp om andraplatsen. Amerikanskan var dock snäppet starkare på slutet, och blev tvåa med 7,4 sekunders marginal.

Åkaren för dagen var dock tvivelsutan Jessica Diggins. 29-åringen var i en klass för sig och tog sin andra raka seger i touren när hon vann med hela 14,8 sekunder.

Diggins drar därmed ifrån ytterligare i Tour de Ski-sammandraget.

Fyra etapper återstår.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons