A-
A+

ECB höjer räntan med 75 punkter

ECB-chefen Christine Lagarde. Arkivbild.
ECB-chefen Christine Lagarde. Arkivbild.
EkonomiTT

Som väntat höjer Europeiska centralbanken (ECB) styrräntan med 75 punkter till 2,0 procent. ECB ändrar dock tidigare skrivning gällande framtida räntehöjningar.

Annons

Annons

Dagens höjning var den andra i rad med 0,75 procentenheter vilket gör att räntan nu är den högsta på ett decennium.

"Inflationen fortsätter att vara alldeles för hög och kommer att vara över inflationsmålet (2,0 procent) för en lång period", skriver banken och flaggar därmed för ytterligare höjningar.

Däremot har man sedan den senaste räntebeskedet ändrat sig något gällande formuleringen där det tidigare hetat att räntan ska höjas "under de kommande mötena" till förmån för att de väntas höjas ytterligare.

Precis som i övriga världen har inflationen tagit ett rejält grepp om euroområdet och ECB har nu att handskas med en inflation kring tio procent.

ECB har dock varit betydligt mera försiktig än till exempel den amerikanska centralbanken Federal Reserve när det gäller räntehöjningar, detta utifrån att regionen i allt större utsträckning påverkats av kriget i Ukraina och osäkerhet kring ekonomin i länder som Italien.

För mitten av 2023 är nu prognosen att räntan ska ligga på omkring 2,8 procent vilket kan jämföras med nästan 5 procent för Federal Reserve.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.