A-
A+

ECB laddar upp för räntehöjningar

ECB-chefen Christine Lagarde siktar på att höja styrräntorna i juli och september – och hon utesluter inte fler höjningarna efter det
ECB-chefen Christine Lagarde siktar på att höja styrräntorna i juli och september – och hon utesluter inte fler höjningarna efter det
EkonomiTT

Europeiska centralbanken (ECB) stryper sina stödköp om tre veckor, men lämnar sina räntor oförändrade. Fast siktet är tydligt inställt på en räntehöjning på 0,25 procentenheter i juli och minst lika mycket till i september.

Annons

Annons

ECB-chefen Christine Lagarde förklarar på en presskonferens att det mycket väl även kan bli fler räntehöjningar efter septembermötet.

Det är inte bara ett steg, det är en resa, säger hon.

Börsnedgångar fördjupas

Euron lyfter något mot dollarn efter beskedet. Obligationsräntorna hänger på uppåt, medan börsnedgångar i Europa fördjupas.

Räntehöjningen i juli – som skulle innebära att den viktiga så kallade insättningsräntan höjs från minus 0,50 till minus 0,25 procent – blir om den genomförs den första ECB-höjningen sedan juli 2011.

Septemberhöjningen kan mycket väl bli ännu större, enligt ECB-chefen.

Om inflationsprognosen på medellång sikt ligger kvar eller försämras kommer en större höjning vara lämpligt på septembermötet, säger hon.

Mycket hänger därför på inflationsprognosen för 2024, som just nu ligger på 2,1 procent. Den måste sjunka för att det inte ska bli nödvändigt med en så kallad dubbelhöjning på 0,50 procentenheter, enligt Lagarde.

Räntehöjningarna som planeras gäller inte bara insättningsräntan, utan även de två andra styrräntorna som ECB använder: refinansierings- respektive marginallåneräntan.

Annons

Annons

Enig direktion

Beskedet från räntemötet, som denna gång hölls i Amsterdam, ligger i linje med förväntningarna på marknaden och med vad Lagarde flaggat för tidigare. Direktionen var enligt ECB-chefen enig om det penningpolitiska beslutet.

ECB:s obligationsportfölj kommer trots att nya stödköp ska stoppas att hållas intakt en tid – även om styrräntorna börjar höjas. Det görs med så kallade återköp i takt med att obligationer i portföljen passerar sina löptider.

Dessutom öppnar ECB för att gå in med nya riktade stödköp för att motverka en fragmentering av eurozonens ekonomier, som man befarar kan störa penningpolitikens genomslag.

De räntehöjningar som nu planeras av ECB innebär att Lagarde och hennes direktion tar rygg på de över 60 centralbanker runt om i världen som i år stramat åt penningpolitiken med räntehöjningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.