Efter åtalet: Dämpad Trump fördömer våld

I ett tal som Vita huset har publicerat på Twitter manar president Donald Trump till lugn.
I ett tal som Vita huset har publicerat på Twitter manar president Donald Trump till lugn.
USATT

Samtidigt som talmannen Nancy Pelosi skrev under riksrättsåtalet mot president Donald Trump släppte han en ny video, i vilken han i ovanligt dämpat tonläge vädjar om lugn.

Ingen äkta anhängare till mig kan någonsin stödja politiskt våld, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, visar upp det påskrivna riksrättsåtalet.
Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, visar upp det påskrivna riksrättsåtalet.

Kort efter det att USA:s representanthus röstat för att ställa president Donald Trump inför riksrätt, anklagad för anstiftan till uppror efter attacken mot kongressen, publicerade Vita huset ett inspelat tal av presidenten, där han försöker gjuta olja på vågorna – dock utan att nämna anklagelserna mot honom.

Jag fördömer otvetydigt våldet som vi såg förra veckan. Våld och vandalism hör absolut inte hemma i vårt land och i vår politiska rörelse, säger Trump i videon.

Efter våldsamheterna är han själv avstängd från Twitter, men videon har publicerats på Vita husets officiella konto.

Talet är i stora delar en upprepning av det skriftliga meddelande som han publicerade genom Fox News på onsdagskvällen lokal tid – exakt en vecka efter stormningen.

"Inga ursäkter"

Enligt presidenten – som i videon visar upp en nedtonad version av sin annars så bombastiska personlighet – gör han nu allt för att Joe Bidens presidentinstallation nästa vecka ska gå lugnt till.

Oavsett om du befinner dig till höger eller vänster, är demokrat eller republikan, går det aldrig att försvara våld. Det finns inga ursäkter eller undantag, säger Trump och fortsätter:
De som deltog i attacken förra veckan kommer att ställas inför rätta. Nu ber jag alla som tror på vår politik att fundera på sätt att lätta på spänningarna, lugna ner känslorna och hjälpa till att främja fred i vårt land.

Han avslutar med att uppmana USA:s folk att enas.

Låt oss välja att gå vidare, förenade, för våra familjer, samhällen och vårt lands skull.

Trump gick över huvud taget inte in på anklagelserna om att han själv, genom sitt tal till sina anhängare den 6 januari, bär ett ansvar för stormningen av Kapitolium som skedde senare samma dag.

Annons

Annons

Åtalet signerat

Men de 232 ledamöter i USA:s representanthus, varav tio från Trumps eget parti, som valde att rösta för riksrätt anser att presidenten uppviglade till stormningen av Kapitolium förra veckan – och att han måste ställas till svars för det.

Ingen står över lagen, kommenterade Pelosi riksrättsåtalet i samband med undertecknandet av åtalet.

Ceremonin skedde under påtagligt mer sombra former, jämfört med när det första riksrättsåtalet häromåret, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Pelosi, som är känd för sin färgglada framtoning, var klädd nästan som för en begravning.

Trump måste gå, han är en tydlig fara för vår älskade nation, sade hon.

December 2019

Hon deklarerade att presidenten är misstänkt för anstiftan till uppror och väpnad revolt.

I dag har representanthuset genom båda partierna, på ett sätt, visat att ingen står över lagen, inte heller USA:s president, sade Pelosi under ceremonin.

Trump själv har häromdagen kallat skeendet för en fortsättning på "häxjakten" i landet och varnat för att den kommer att så split.

Senast Trump ställdes inför riksrätt var i december 2019. Då anklagades han för att ha försökt pressa Ukrainas ledning att gräva fram oegentligheter om den nu tillträdande demokratiske presidenten Joe Bidens son.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons