Efter avtalet – Israel bjuder in kronprinsen

Emiratiska och israeliska flaggor vajar i vinden på Fredsbron i israeliska Netanya.
Emiratiska och israeliska flaggor vajar i vinden på Fredsbron i israeliska Netanya.
MellanösternTT-AFP-Reuters

Israels president Reuven Rivlin bjuder in Abu Dhabis kronprins shejk Mohammed bin Zayed, de facto ledare för Förenade arabemiraten, till Jerusalem. Detta efter det USA-förhandlade fredsavtal som lades fram i torsdags.

Annons

Annons

"Jag hoppas att avtalet mellan våra länder ska hjälpa till att bygga och stärka förtroendet mellan oss och folket i regionen samt innebära ekonomiska fördelar och regional stabilitet", skriver Reuven Rivlin på Twitter.

Samtidigt meddelar premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel förbereder direktflyg mellan länderna över Saudiarabiens luftrum, som en del i avtalet. Enligt premiärministern handlar det om flyg mellan Tel Aviv och Dubai samt Abu Dhabi.

Överenskommelsen mellan länderna har väckt reaktioner i Iran, vars president Hassan Rohani kallat det för "ett förräderi", ett utspel som fick emiratiska UD att kalla upp Irans diplomatiska sändebud för en protest.

Saudiarabien nästa?

Flera bedömare tror att avtalet även kan leda till en mer omfattande dialog mellan israeler och saudier. Något som skulle välkomnas av Jared Kushner, rådgivare och svärson till USA:s president Donald Trump som deltagit i att ta fram fredsavtalet.

Det skulle vara väldigt bra för Saudiarabiens näringsliv, väldigt bra för Saudiarabiens försvar och jag tror, uppriktigt sagt, också att det skulle hjälpa det palestinska folket, säger Kushner på en pressträff.

Annons

Annons

Annekteringar på is

Efter att avtalet presenterades hävdade Förenade arabemiraten att Israel som en del i överenskommelsen förbundit sig att inte annektera palestinskt territorium. Riktigt så långt går inte Kushner.

Israel har gått med på att de inte kommer gå vidare utan vårt samtycke. Vi planerar inte att ge vårt samtycke på ett bra tag, säger Kushner om annekteringsplanerna.
Just nu måste fokus vara på att, ni vet, implementera det här nya fredsavtalet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons