Efter brandkatastrofen: Markägare manas röja

Brandmän under bekämpningen av en brand nära Bundanoon i New South Wales i januari.
Brandmän under bekämpningen av en brand nära Bundanoon i New South Wales i januari.
AustralienTT-Reuters

Torra växter ska röjas bort och brandmän ska utbildas i att behandla vilda djur.

Efter de omfattande skogs- och markbränderna i Australien kommer nu delstaten New South Wales med en mängd rekommendationer för att förebygga nya katastrofer.

Annons

Annons

Markägare uppmanas att plocka undan brännbart material från sina ägor i den australiska delstaten New South Wales. Dessutom ska brandmän utbildas i att behandla vilda djur och en fond ska skapas för att utveckla teknik för att upptäcka bränder. Det är några av 76 rekommendationer för att minska brandriskerna i delstaten, som är den folkrikaste i landet.

I början av året rasade bränder över 11 miljoner hektar mark i landets sydöstra delar. Minst 33 människor dödades och flera miljarder djur.

De allra flesta människorna omkom i just New South Wales, som nu är den första delstaten som går ut med rönen från en oberoende utredning efter brandkatastrofen. David Elliott, minister med ansvar för polisen i delstaten, säger att delstatsregeringen godkänt alla utredningens rekommendationer.

Dessa 76 rekommendationer är omfattande men vad de också visar är att det inte finns någon "silverkula". Förra sommaren orsakades av en förkrossande torka, säger Elliot.

Frågan om hur riskerna ska begränsas är omtvistad. Premiärminister Scott Morrison sade tidigare i år att det är lika viktigt att ta bort brandfarligt material som att minska utsläppen.

Hans påstående tillbakavisades dock av flera företrädare för räddningstjänsten. Och enligt miljögrupper är det avgörande för Australien att minska utsläppen av växthusgaser eftersom klimatförändringar leder till mer torka.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons