Efter debatten - nu spurtar Trump och Biden

USA:s president Donald Trump pratar med journalister ombord på presidentflyget Air Force One efter debatten i Tennessee.
USA:s president Donald Trump pratar med journalister ombord på presidentflyget Air Force One efter debatten i Tennessee.
USATT

Med den sista tv-debatten i ryggen återstår bara en sak för USA:s väljare att göra: rösta.

Mellan de båda presidentkandidaterna finns en ideologisk avgrund.

Annons

Annons

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hustrun Jill Biden efter debatten i Tennessee.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hustrun Jill Biden efter debatten i Tennessee.

De enorma skillnaderna blev tydliga i debatten, som var mer saklig än tidigare orddueller mellan president Donald Trump och utmanaren Joe Biden – men den saknade inte glöd.

När det gäller frågan som präglar alla väljares liv, kampen mot coronaviruspandemin, hävdade Trump att ett vaccin kommer inom veckor. Han skyllde de 220 000 döda i covid-19 på Kina.

Det är inte mitt fel att det kom hit, det är Kinas fel, sade han.
Vi lär oss att leva med det (viruset).

Joe Biden svarade bistert.

Folk lär sig att dö med det.

Förtjänar Vita huset?

Den tidigare vicepresidenten och senatorn lade till att ingen som lett ett land där så många dött i en viruspandemi förtjänar att sitta kvar som president.

En annan fråga som engagerar många väljare är diskriminering och rasism. Demokraten Biden sade rakt ut att så kallad strukturell rasism finns i USA och måste adresseras. Republikanen Trump påstod att han är den president som gjort mest för svarta amerikaner, med undantag för Abraham Lincoln (som avskaffade slaveriet 1863).

Trump slog sig också för bröstet för ekonomin, han sade att börsen kommer att rusa respektive rasa beroende på om han vinner i presidentvalet eller inte. Och han attackerade Bidens klimatuttalande om att denne vill fasa ut oljeindustrin och göra USA klimatneutralt till 2050 som att motståndaren tänker "förstöra oljeindustrin". Den är viktig för arbetare i bland annat Texas, Ohio och Pennsylvania.

Just ekonomin fick Trump gott betyg för i en snabbmätning som nyhetskanalen CNN och opinionsinstitutet SSRS gjorde omedelbart efter debatten: 56 procent av de tillfrågade säger att Trump kommer att hantera den på bästa sätt jämfört med 44 procent för Biden.

Annons

Annons

Spurt i vågmästarstater

Debatten i stort vanns dock av Biden, enligt de tillfrågade. 53 procent korade honom till segrare, medan 39 procent tycker att den sittande presidenten vann.

Det är i linje med de nationella opinionssiffrorna, där Biden har ett stöd på 50,7 procent och Trump 42,8 procent. Men på grund av USA:s komplexa valsystem avgörs presidentvalet i själva verket i en handfull vågmästarstater och i dessa är opinionen betydligt jämnare.

Det är där de två presidentkandidaterna och deras närmaste nu kommer att spurta fram till valet. Kampanjevenemang, riktad tv-reklam och lokala utspel med udd är att vänta.

Redan under fredagen håller Donald Trump två politiska massmöten i vågmästarstaten Florida, ett i The Villages och ett i Pensacola. Temat är presidentens välkända slogan "Make America great again" (Gör Amerika stort igen). Joe Biden å sin sida talar om viruspandemin och ekonomisk återhämtning i sin hemstad Wilmington i Delaware.

Har redan röstat

För Trump kan det ses som en seger att debatten i Nashville i Tennessee blev mer saklig än den förra, då han avbröt Joe Biden ett 70-tal gånger. Det skapade irritation bland väljare i vågmästarstater som TT talat med, även hos Trumpanhängare som vill höra mer om sakpolitiken.

I det hårt coronavirusdrabbade USA har dock 48 miljoner människor redan post- eller förtidsröstat. Dessa är bortom räckhåll för både Joe Biden och Donald Trump.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons