A-
A+

Efter derbykaoset – stort slagsmål avstyrt

Efter Stockholmsderbyt blev det kaotiska scener på läktaren. Bilden är inte relaterad till händelsen.
Efter Stockholmsderbyt blev det kaotiska scener på läktaren. Bilden är inte relaterad till händelsen.
FotbollTT

Efter slutsignalen i Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby på Friends arena blev det kaotiska scener på läktaren.

Polisen har inlett två utredningar om våldsamt upplopp och man har inte fått rapport om att någon person ska ha skadats allvarligt, skriver polisen på sin webbplats.

Senare under kvällen omhändertog polisen ett hundratal supportrar i Årsta.

Annons

Annons

I sändningen från Discovery+ syntes hur supportrar till båda lagen bröt igenom avspärrningar mellan läktarsektionerna, sökte upp varandra för att slåss eller kasta saker och pyroteknik på varandra.

Vid 19-tiden meddelade polisen att man har inlett två utredningar om våldsamt upplopp.

"Brotten skedde inne på arenan och supportrar har använt grovt våld och pyroteknik. Arrangören klarade inte av att separera de personer som slogs varför polis fick gå in på läktarna och avbröt den brottsliga verksamheten. Polisen har inte fått rapport om att någon person har skadats allvarligt under upploppen", skriver polisen på sin webbplats och fortsätter:

"Just nu genomför polisen en identifieringsprocess i de båda brottsutredningar som har inletts. Det finns mycket filmer från bland annat övervakningskameror som har fångat skeenden på läktarna. Ett antal supportrar ska förhoppningsvis kunna identifieras under detta dygn:"

Polisen meddelar även att ett hundratal supportrar omhändertogs i Årsta vid 19-tiden.

"Ett 100-tal supportrar har omhändertagits i Årsta efter det att ett nära förestående slagsmål har lyckats avstyras av polis. I Årsta har även parkerade bilar slagits sönder och det bedöms vara en del i konflikten mellan supportrar. De hundra personerna identifieras och filmas för att det i efterhand ska kunna konstateras om de har varit deltagare i upploppen på Friends arena. De omhändertagna personerna avlägsnas nu till olika platser i bussar", skriver polisen.

Stol i huvudet

AIK:s säkerhetschef Henrik Koch säger till Fotbollskanalen att en publikvärd hos AIK och åtminstone en Hammarby-supporter träffats i huvudet av kastade stolar.

De blev omplåstrade på arenan och jag tror att de sedan blivit ombedda att uppsöka sjukhus, säger Koch.

AIK:s stjärnanfallare John Guidetti tycker det hela är beklagligt.

Det är tråkigt. Det ska inte behöva leda till sånt. Hammarby behöver AIK och AIK behöver Hammarby. En rivalitet behöver finnas men den ska sluta på plan och med läktarsång mot varandra. Sen kan man självklart fira när man vinner och gå stolt till jobbet dagen efter, säger han i Discovery+.

Annons

Annons

"Oacceptabelt"

AIK:s vd Manuel Lindberg säger till Aftonbladet att det är "väldigt tråkigt för svensk fotboll".

Det är helt oacceptabelt och vi kommer självklart utreda vad som har hänt tillsammans med polisen. Om det var olyckliga omständigheter eller något i säkerhetsarrangemanget som har gått fel, säger Lindberg.

Matchen slutade 2–2.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.