Efter fallet Vida: Kroatien testar truppen igen

Kroaten Domagoj Vida, som här jagar bollen i Nations League-matchen mot Frankrike tidigare i höst, har testats positivt för corona.
Kroaten Domagoj Vida, som här jagar bollen i Nations League-matchen mot Frankrike tidigare i höst, har testats positivt för corona.
FotbollTT

Coronakaoset fortsätter hos det svenska fotbollslandslagets motståndare.

Den kroatiske försvararen Domagoj Vida spelade första halvlek i landskampen mot Turkiet med coronasmitta.

Under fredagen testas hela den kroatiska truppen på nytt, i Stockholm.

Annons

Annons

Danmark, som Sverige mötte på onsdagen, fick tidigare i veckan ett coronafall i spelartruppen och totalt nio spelare sattes i karantän.

Nu har lördagens motståndare i Nations League, Kroatien, ett färskt coronafall genom Domagoj Vida, skriver Kroatiens fotbollsförbund på sin webbplats.

Hela Kroatiens trupp testades i måndags och då var proverna negativa. På onsdagsmorgonen genomfördes ett nytt rutintest. I halvtid i Turkiet-matchen fick det kroatiska landslaget, som ska möta Sverige i Nations League på lördag, besked om att man hade ett positivt fall. Först efter midnatt stod det klart att det handlade om Vida.

Vida kvar i Istanbul

Förbundskaptenen Zlatko Dalic hade i halvtid redan bestämt att Vida skulle bytas ut. Vida fick under natten göra ett omtest som också det visade ett positivt resultat. Vida isolerades därmed från truppen. Besiktasspelaren blir kvar i Istanbul i hemkarantän medan det övriga laget reste till Stockholm för lördagens match mot Sverige. Kroatiens fotbollsförbund skriver att man följt Uefas protokoll kring coronaviruset.

Även en person i ledarstaben har testats positivt, men den personen har inte varit i kontakt med laget eller de närmaste ledarna kring laget.

Annons

Annons

Försiktighetsåtgärd

Den kroatiska truppen coronatestas en extra gång under fredagen, en försiktighetsåtgärd sedan Domagoj Vida testades positivt. Beslutet togs i samråd med medicinskt ansvariga i den svenska truppen.

Det kroatiska fotbollsförbundet skriver på sin hemsida att man följer Uefas coronaprotokoll, vilket inte föreskriver att hela laget ska isoleras vid ett eller flera fall.

Förbundet påpekar också att risken för virusöverföring under match från ett lag till ett annat är minimal, om inte obefintlig. Förbundet skriver att hittills har inget fall av virusöverföring under match registrerats i de mer än 600 matcher som spelats i Uefa-tävlingar.

Viktig match

Lördagens match kan avgöra om det blir Sverige eller Kroatien som får stanna kvar i Nations Leagues högsta division. Sverige står på noll poäng och Kroatien på tre eftersom man vann hemmamatchen mot Sverige med 2–1.

Gruppspelet avslutas på tisdag då Sverige möter Frankrike och Kroatien möter Portugal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons