A-
A+

Efter flaggförbudet: "Skapar enormt stora svallvågor"

'Skrota villkorstrappan', uppmanar Siriusfansen på en banderoll under onsdagens match mot Norrköping.
"Skrota villkorstrappan", uppmanar Siriusfansen på en banderoll under onsdagens match mot Norrköping.
FotbollTT

Polisens beslut att stoppa flaggor och banderoller under matchen mellan Sirius och IFK Norrköping har rört upp känslor.

Nu växer oron för att beskedet kan få större effekter än enbart för Uppsalaklubben.

Det kommer att skapa enormt stora svallvågor ut i fotbolls-Sverige på samma sätt som hände 2019, säger Mats Enquist, generalsekreterare hos Svensk elitfotboll (Sef), till TT.

Annons

Annons

På tisdagen kom polisregion Mitt med beskedet att inga banderoller eller så kallade overhead-flaggor tillåts under onsdagskvällens match på Studenternas i Uppsala mellan Sirius och IFK Norrköping. Ett beslut man kommenterar så här:

"Alla vill förstås ha säkra, trygga och stämningsfulla idrottsarrangemang. Det är positivt med engagerade supportrar och hög stämning, men om säkerheten inte kan garanteras har polisen en skyldighet att agera. Det här handlar inte om ett förbud utan om en begränsning", säger Anders Ternström, chef för rättsenheten i polisregion Mitt, i ett pressmeddelande.

Beslutet kritiseras hårt

Beskedet har fått hård kritik, däribland från tidigare landslagsbacken Pontus Jansson.

Mats Enquist på Sef har tidigare uttryckt sitt missnöje med den här typen av åtgärder. Och han har inte på något sätt svängt i frågan.

Jag har egentligen inte så mycket mer att säga än det vi har sagt ända sedan 2019 – att den där typen av åtgärder anser vi både är felriktade och kontraproduktiva. Tyvärr, säger han och fortsätter:
Åtgärder som ger fel effekter mot fel personer, och dessutom skickar förtroendekapital ner i botten samt ökar radikalisering och missnöje – nej, det tycker inte vi är bra.

Mats Enquist anser framför allt att förbudet slår fel, då det enligt honom i synnerhet har varit på bortasektionerna som det på senare tid har förekommit pyroteknik.

Man gör en åtgärd som riktar sig mot arrangören, vilket slår otroligt konstigt då det blir hemmaklacken som drabbas.

Annons

Annons

Storklubbar inte oroliga

Han uttrycker oro för att den här typen av begränsningar, likt det gjorde våren 2019 då först Gif Sundsvall och senare flera andra allsvenska klubbar stoppades från att ha större flaggor eller banderoller på sina hemmamatcher, kan införas på andra fotbollsarenor runtom i landet.

Men hos några av de största klubbarna råder lugn.

Åtminstone i nuläget.

Vi har inte fått några signaler alls som skulle tyda på att ett sådant villkor skulle aktualiseras vid våra arrangemang. Inte ännu i alla fall, säger Mats Jonsson, evenemangs- och säkerhetsansvarig hos Djurgården.

Och Malmö FF:s dito Peter Narbe säger i en intervju med Sydsvenskan att Skåneklubben har en god dialog med polisregion Syd och inte har fått några indikationer på att sådana åtgärder kommer att införas där.

Håller hoppet uppe

Mats Enquist säger att Sef nu, till skillnad från när debatten först tog fart 2019, har en bra dialog med polismyndigheten på central nivå, men att det blir problematiskt då enskilda tjänstemän hos polisregionerna kan ta beslut som går stick i stäv med de samtals som förs.

Jag tycker att vi får hålla oss till att å ena sidan naturligtvis kritisera eller debattera olika enskilda beslut, som kanske inte är så lysande, men samtidigt hålla hoppet uppe om att den här centrala dialogen till slut resulterar i en bättre samverkan, säger Mats Enquist.

TT har sökt polisen i region Mitt för en kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.