A-
A+

Efter Griners dom: Ryssland öppnar för fångutbyte

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppnar för fångutbyte med USA. Arkivbild.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppnar för fångutbyte med USA. Arkivbild.
BasketTT

Utrikesminister Sergej Lavrov säger att Ryssland är berett att diskutera ett fångutbyte efter att basketstjärnan Brittney Griner dömts till nio års fängelse i Ryssland för narkotikabrott.

Annons

Annons

Vi är redo att diskutera detta ämne, men inom ramen för den kanal som presidenterna Putin och Biden kommit överens om, säger Lavrov på en presskonferens under sitt besök i Kambodja, enligt irländska RTE, och fortsätter:
Om amerikanerna bestämmer sig för att återigen ta till offentlig diplomati... det är deras sak och jag skulle till och med säga att det är deras problem.

Ryska talespersoner har under rättegångsprocessen mot Griner kraftigt dementerat alla amerikanska anklagelser om att basketstjärnan varit fängslad på felaktiga grunder. De hävdar att USA inte respekterar rysk lag.

Vill byta vapensmugglare

USA å sin sida har bekräftat att man vill få till ett fångutbyte med Ryssland för att få hem Griner. USA har erbjudit den ryske vapensmugglaren Viktor Bout, som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff. I utbyte vill de få hem Griner och Paul Whelan, som sedan 2020 sitter i ryskt fängelse för spionage.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har talat med sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov om en lösning för att få hem Griner och Whelan, något som Biden också bekräftat.

"Vi fortsätter att arbeta oförtröttligt och tar alla tillgängliga vägar för att säkert få hem Brittney och Paul Whelan så snart som möjligt", sade Biden.

Annons

Annons

Ryssland har lämnat motbud

Vita Husets pressekreterare Karine Jean-Pierre har även bekräftat att Ryssland lämnat ett motbud som USA inte vill acceptera.

På torsdagen dömdes den dubbla OS-guldmedaljören Brittney Griner, 31, till nio års fängelse i Ryssland. 31-åringen har även dömts till att betala böter på motsvarande 167 000 kronor.

USA:s president Joe Biden sade då, i ett uttalande, att fängelsedomen mot Griner "är en påminnelse av vad världen redan vet: att Ryssland felaktigt fängslat Brittney".

Den 17 februari greps Griner på en flygplats i Chimki, utanför Moskva, när hon anlände från USA. Griner och hennes advokater sade att cannabisoljan hamnat i bagaget på grund av slarvig packning och att hon har cannabis utskrivet av läkare som smärtlindrande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.