A-
A+

Efter "GTA"-läckan: "Fortsätter som planerat"

Rockstar bekräftar att man drabbats av ett intrång och att ofärdigt material ur nästa 'GTA'-spel läckt. Bilden kommer från 'GTA Online'. Pressbild.
Rockstar bekräftar att man drabbats av ett intrång och att ofärdigt material ur nästa "GTA"-spel läckt. Bilden kommer från "GTA Online". Pressbild.
SpelTT

Den omfattande läckan av material ur nästa "GTA" påverkar inte planerna för spelet, uppger utvecklaren Rockstar. Men andra tror att hackningen kan få konsekvenser.

Här är en sammanfattning av härvan.

Annons

Annons

Bild ur 'GTA V'. Pressbild.
Bild ur "GTA V". Pressbild.

+ Vad handlar det om?

I helgen lade en användare på sajten GTA Forums ut filmer och bilder som hen hävdade kom från nästa spel i spelserien "GTA". Först var många skeptiska till att det rörde sig om autentiskt material, men snart blev de flesta övertygade om att det nog rörde sig om en riktig läcka ändå. Sent på måndagen bekräftade utvecklaren Rockstar Games att det rör sig om "tidigt utvecklingsmaterial från nästa 'Grand theft auto'".

+ Vad är det för material som läckt?

Det rör sig om ungefär en timmes rörlig bild, fördelat på 90 klipp. Något enstaka är lite längre, exempelvis ett där en kvinna ses råna en våffelrestaurang med polissirener ljudande utanför. Det mesta är mer rudimentärt och visar exempelvis animationer av figurer som går. Även en del av spelets så kallade källkod har släppts.

+ Vad visar materialet?

Läckan ser ut att bekräfta uppgifter som redan hade läckt – att spelet utspelas i en fiktiv version av Miami, kallat "Vice City" och att det för första gången i spelserien är en kvinna i en av huvudrollerna. Mycket av materialet ser inte mycket ut för världen, vilket kan förklaras med att det är tidigt i utvecklingen och att ett spel får sitt slutgiltiga utseende och poleras sent i processen.

+ Hur läckte materialet?

Personen som läckte materialet på GTA Forums hävdar att hen kom åt det via en Rockstar-anställds konto på chattprogrammet Slack. Rockstar beskriver det som att bolaget drabbats av "ett nätverksintrång där en oauktoriserad tredjepart illegalt fick tillgång och laddade ned hemlig information från våra system". Hackaren ska tidigare på liknande sätt tagit sig in i taxijätten Ubers system.

+ Varför får läckan så stor uppmärksamhet?

Läckan har beskrivits som en av de största i spelvärlden sedan källkod till "Half-life 2" stals och släpptes 2003. Det rör sig också om uppföljaren till världens mest inkomstbringande underhållningsprodukt "GTA V", som släpptes 2013. Fans har sedan dess törstat efter nyheter om uppföljaren (det enda som är känt från officiellt håll är att det är under utveckling) och ekonomiskt står miljarder dollar på spel.

+ Hur har Rockstar och utgivaren Take-Two agerat?

Take-Two Interactive, spelets utgivare, har begärt att videoklipp på Youtube tas bort, och även att länkar till det läckta materialet på bland annat GTA Forum och Reddit tas bort. Länge var det tyst från officiellt håll, men på måndagskvällen bekräftade och beklagade Rockstar läckan i ett Twitterinlägg. Enligt Uber koordineras arbetet med amerikanska justitiedepartementet och FBI.

+ Hur har spelvärlden reagerat?

Branschkollegor beklagar och visar sympati. Spelutvecklaren Josh Sawyer vid Obsidian ("The outer worlds") skriver på Twitter att läckor suger, och att det är otroligt demoraliserande och störande för de anställda. "Cyberpunk 2077":s Pawel Sasko skriver att åratal av arbete missförstås och tas ur sin kontext, och kallar det en destruktiv cykel. Xbox vice ordförande Sarah Bond skriver att "Det kan vara nedslående när ett projekt som man arbetat hårt på för att glädja fansen avslöjas och kritiseras innan det är klart". Shila Vikström, exekutiv producent av "Metal: Hellsinger" uppmanar folk att inte sprida materialet. "Att göra spel är svårt. Var snälla mot utvecklare. Välj snällhet och respekt."

+ Vad får läckan för konsekvenser?

Det är något oklart. Speljournalisten och författaren Jason Schreier skriver att det kommer att störa utvecklingen, och att det kan begränsa möjligheten att jobba hemifrån för Rockstar-anställda. Andra säger att vissa berörda delar kan skrotas eller tvingas att göras om.

"Vi väntar oss för närvarande inte några störningar i våra livetjänster eller några långsiktiga effekter på utvecklingen av våra pågående projekt", skriver Rockstar och utvecklar:

"Vårt arbete med nästa 'Grand theft auto'-spel kommer att fortsätta som planerat".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.