Efter halsskyddskritiken – förbundet agerar

Flera svenska spelare skippade halsskyddet i JVM-premiären mot Tjeckien.
Flera svenska spelare skippade halsskyddet i JVM-premiären mot Tjeckien.
IshockeyTT

I Sverige är det förbjudet att spela ishockey utan halsskydd – och SHL har gått hårt åt spelare som slarvat.

Men när Juniorkronorna vann JVM-premiären var det många som hade halsen bar. Nu agerar Svenska ishockeyförbundet.

Kravet finns i deras föreningar, då ska det vara samma i landslaget, säger tävlingschefen Olof Östblom.

Annons

Annons

Annons

Annons

Halsskyddskravet är ett omdebatterat ämne i svensk ishockey och ett dussin spelare har bötfällts under den pågående SHL-säsongen för att ha använt skyddet felaktigt.

Tvånget infördes redan 1995 när Moras Bengt Åkerblom fick en skridskoskena över halsen och avled, 28 år gammal. Men på grund av att skyddet inte använts alls eller att spelare gjort hemmabyggen som sitter bekvämare men som inte skyddar, har man tvingats till åtstramningar.

En första förseelse ger 5 000 kronor i böter, åker man fast igen dubblas summan till 10 000. Det är taket.

"Man bör ha halsskydd"

I JVM-premiären mot Tjeckien, som Sverige vann med 7–1, var det trots det flera svenska spelare som valde att spela utan halsskydd.

Enligt Internationella ishockeyförbundets regler finns det nämligen inget krav på att använda skyddet.

Vi följer bara reglerna som har satts upp. SHL är strikta på det och då gäller det att respekterar det och det har jag full förståelse för. Så det är väl inget mer med det, säger Juniorkronornas lagkapten Philip Broberg.

Förbundskapten Joel Rönnmark tycker att det finns anledning att använda halsskyddet.

Det finns ingen regel så jag har inte reflekterat över hur det ser ut. Jag tycker att man bör ha halsskydd, det är min personliga åsikt. Det är ett viktigt skydd. Men det är individuellt och så länge man inte bryter några regler så, säger han.

Annons

Annons

Ska vara förebilder

Svenska ishockeyförbundet har uppmärksammat halsskyddsdebatten och kommer att kontakta Juniorkronorna under dagen för att reda ut frågan.

Vår målsättning är att använda den skyddsutrustning som finns, så att man man är skyddad så bra det bara går, säger tävlingschef Olof Östblom och fortsätter:
Sedan har vi ett ansvar mot spelarnas föreningar som ger oss möjlighet att använda dem i landslaget. Det är viktigt, oavsett om de är i SHL eller hockeyallsvenskan, att ha rätt skyddsutrustning, för det kravet finns ju i deras föreningar. Då ska det vara samma i landslaget, säger han.

Utöver ansvaret mot klubbarna trycker Östblom också på vikten av att vara goda förebilder.

Våra landslag är de som representerar Svenska ishockeyförbundet och tillhör den högsta eliten i våra ålderskullar. Det är jätteviktigt för våra barn och ungdomar, den här debatten har ju redan varit i SHL i år. Det är viktigt att vi är bra förebilder, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons