Efter kaosdebatten: Blev väljarna avtända?

USA:s republikanska presidentpar Melania och Donald Trump och Demokraternas presidentkandidat Joe Biden med hustrun Jill Biden kort före den hätska tv-debatten i Ohio.
USA:s republikanska presidentpar Melania och Donald Trump och Demokraternas presidentkandidat Joe Biden med hustrun Jill Biden kort före den hätska tv-debatten i Ohio.
USATT

Den var full av förolämpningar och sakpolitiken lyste med sin frånvaro.

Med en av de mest hätska debatterna någonsin i ryggen intensifieras nu kampen om USA:s väljare, fem veckor före presidentvalet.

Annons

Annons

"Debattens stora förlorare var det amerikanska folket som inte fick mycket utöver 90 minuters konstant käbbel och avbrytningar", skriver Mitch McKinney, professor i statsvetenskap vid University of Missouri och expert på politiska debatter, i en kommentar till TT.

Nu väntar en valrörelsespurt i form av ytterligare två tv-debatter, den 15 och 22 oktober, samt otaliga kampanjframträdanden i de så kallade vågmästardelstaterna där presidentvalet i realiteten avgörs.

Grinig president?

I en tid då över 200 000 amerikaner dött i covid-19, landet skakas av protester mot rasism och presidenten just gjort en kontroversiell HD-domarutnämning har USA:s väljare många frågor – och de fick få svar i tv-duellen. Frågan är om tittarna snarare tappade lusten att rösta, med tanke på den hätska tonen.

"Den övergripande bilden av Donald Trump var den av en grinig president", skriver McKinney och lägger till att Trump var som uppslukad av strategin att markera mot sin motståndare genom hån, öknamn och att konstant avbryta honom.

Om det är sant beror naturligtvis på vem man frågar. Trumpkampanjen anser att presidenten dominerade debattscenen och att den demokratiske utmanaren Joe Biden framstod som svag, rapporterar public servicekanalen NPR.

Det budskapet kommer sannolikt att trummas in inför nästa debatt.

Annons

Annons

Direkt tlll folket

Biden gjorde också hätska utspel, han kallade bland annat presidenten för clown och lögnare. Men han undvek felsägningar som skulle kunna elda på Trumps utspel om att han är för gammal eller inte tillräckligt skarp för att vara president, något som hans anhängare befarat.

"I flera av svaren talade han direkt till amerikanska folket och uttryckte medkänsla för deras kämpande (i vardagen)", skriver McKinney om Biden.

Ett sådant ögonblick var då Biden talade om vad han anser är Trumps misslyckade hantering av coronaviruspandemin:

Ni där hemma, hur många av er gick upp i morse och satt vid köksbordet med en tom stol, för att någon dött av covid? Hur många har förlorat er mamma eller pappa utan att kunna tala med dem, frågade Biden.
Du hade förlorat många fler människor, kontrade Trump.

Vitmakt och valfusk

Om det var Bidens mer lågmälda retorik eller Trumps stridslystnad som gick hem hos väljarna kommer att visa sig de närmaste dagarna.

I flera av de opinionsundersökningar som gjordes omedelbart efter debatten utsågs dock Biden till segrare: 48 procent anser att han vann gentemot 41 procent för Donald Trump, enligt en mätning som tv-kanalen CBS och opinionsinstitutet Yougov gjorde bland tittare.

Men störst rubriker lär presidenten Donald Trump få. Att han i debatten sade sig vara villig att fördöma vitmaktgrupper, men sedan inte gjorde det, lär diskuteras intensivt framöver. Likaså presidentens fortsatta attacker mot poströstande, där han utan bevis antydde att det kan leda till valfusk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons