Efter kaoset: Lagstöd för minkstopp på gång

Mogens Jensen (S). Arkivbild.
Mogens Jensen (S). Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Efter den senaste tidens kaos i minkfrågan har den danska regeringen åter kopplat greppet. Alla landets minkar ska avlivas och förbud mot minkuppfödning kommer att gälla under hela nästa år.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Det är innebörden av den uppgörelse som S-regeringen nått med sina tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Även Alternativet stödjer uppgörelsen.

Dessa partier lovar nu att rösta för en lagändring som möjliggör massavlivning av mink, även utanför områden med konstaterad coronasmitta bland mink.

En sådan åtgärd lanserade den danska regeringen redan den 3 november, då det blev känt att en mutation av coronaviruset spridits från danska minkfarmer. Men beslutet saknade laglig grund.

Militär och polis

I väntan på att lagändringen är på plats lovar den hårt pressade livsmedelsministern Mogens Jensen (S) att militär och polis inte ska uppsöka minkfarmer utanför smittzonen för att räkna mink.

Att militär och polis har besökt minkfarmer utanför smittzonen har väckt hård kritik från oppositionspartier. "Ett klockrent lagbrott", har exempelvis De Konservatives Per Larsen sagt.

Livsmedelsministern har erkänt att det var via medierna han fick veta att beslutet om avlivning av minkar utanför smittzonen inte hade lagstöd.

Annons

Annons

"Begått fel"

Jag har flera gånger erkänt att vi har begått ett fel, säger Mogens Jensen i en utfrågning på tisdagen.

Oppositionen är dock fortsatt kritisk, med argumentet att Jensen hela tiden borde känt till att de instruktioner som gavs var lagvidriga.

Den nya uppgörelsen innebär också en bonus till minkuppfödare som hinner avliva alla sina minkar före den 19 november. Men de politiska förhandlingarna fortsätter om hur den bransch som nu slås ut i Danmark ska kompenseras ekonomiskt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons