A-
A+

Efter Kinas hot – Taiwan förlänger värnplikten

Soldater under träning i Hsinchu i norra Taiwan. Arkivbild.
Soldater under träning i Hsinchu i norra Taiwan. Arkivbild.
TaiwanTT-AFP

Taiwan förlänger den obligatoriska värnplikten från fyra månader till ett år. Skälet är att Kinas "skrämseltaktik och hot mot Taiwan blivit allt tydligare", säger president Tsai Ing-Wen

Annons

Annons

Ingen vill ha krig... men, kära medborgare, fred kommer inte att falla ned från himlen, säger presidenten på en presskonferens och förklarar att nuvarande fyra månader inte räcker.

Hon sade att det varit ett mycket svårt beslut att ta, men nödvändigt "för att säkra ett demokratiskt levnadssätt för våra framtida generationer".

Beslutet träder i kraft 2024 och omfattar alla män födda efter 1 januari 2005.

Beskedet kommer dagen efter att Kina skickat 71 stridsflygplan in i Taiwans så kallade luftförsvarszon. Enligt Taiwans försvarsdepartement var det en av de mest omfattande inflygningarna i zonen hittills.

Värnplikten har varit mycket illa omtyckt i Taiwan, som tidigare lydde under en militärdiktatur. Statsskicket har dock gradvis ändrats i demokratisk riktning. Det var den förra regeringen som sänkte värnplikten från ett år till fyra månader. Men en opinionsmätning visade nyligen att tre fjärdedelar av befolkningen anser fyra månader vara för lite.

Taiwan lever med ett konstant hot om en kinesisk invasion, eftersom Kina ser önationen som en del av Kina, och Kinas president Xi Jinping nyligen sagt att man inte kan lämna "återföreningen" att genomföras av kommande generationer.

Peking har ökat det militära, diplomatiska och ekonomiska trycket sedan 2016 då Tsai Ing-Wen tillträdde som Taiwans president.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.