Efter kritiken: EU köper mer vaccin

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill dubbla vaccininköpet från tysk-amerikanska Biontech-Pfizer.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill dubbla vaccininköpet från tysk-amerikanska Biontech-Pfizer.
EUTT:s korrespondent

EU vill dubbla sitt vaccininköp från tysk-amerikanska Biontech-Pfizer och försvarar sig samtidigt mot kritiken om att ha handlat för lite.

Klartecken för Astra Zenecas vaccin väntar nu i slutet av januari.

Annons

Annons

Annons

Annons

Efter att i höstas ha säkrat 300 miljoner doser från Biontech-Pfizer vill EU-kommissionen nu beställa ytterligare 300 miljoner doser av företagets vaccin mot covid-19.

Vi måste vaccinera så många européer vi kan så fort som möjligt, säger von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Av de nya doserna kommer 75 miljoner att levereras under andra kvartalet i år, medan de övriga kommer senare under året.

"Bred portfölj"

Fredagens nyinköp kommer sedan EU-kommissionens vaccinstrategi kritiserats hårt av framför allt tyska politiker, som anser att EU – eller Tyskland på egen hand – borde ha skaffat sig en större andel av det tyskutvecklade vaccinet.

von der Leyen försvarar sig dock med att EU-kommissionen dels inte velat lägga "alla ägg i samma korg". När de första kontrakten skrevs i höstas var det långt ifrån givet vilket bolag som skulle leverera först.

Början är alltid svår. Vi har byggt upp en bred portfölj. Det var viktigt, för ingen kunde i somras veta vilket vaccin som först skulle godkännas, säger von der Leyen.

Dels gäller det också att tänka på andra.

Det handlar inte bara om oss i Europa. Också de länder som inte har samma ekonomiska möjligheter behöver vår hjälp, betonar von der Leyen.

Annons

Annons

Astra Zeneca?

Totalt är EU-kommissionen nu uppe i avtal om 2,3 miljarder vaccindoser. Av dem kommer 760 miljoner från de två vaccin – Biontech-Pfizer och Moderna – som hittills godkänts av läkemedelsmyndigheten EMA.

EMA flaggar dessutom för att besked om Astra Zenecas covid-19-vaccin kan väntas inom några veckor.

"Möjligt avgörande i slutet av januari, beroende på data och utvärderingsprocessen", meddelar myndigheten via Twitter.

Allt vaccin kommer dock av logistiska skäl inte att vara levererat förrän tidigast i höst, vilket olika EU-instanser flitigt upprepat.

Jag förstår oron. Vi har alla fått nog av det här. Men produktion och fördelning av vaccin kan inte göras på en enda dag, sade António Costa, premiärminister i vårens ordförandeland Portugal, på en presskonferens i tisdags.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons