A-
A+

Efter kritiken – ingen Qatarresa för Sverige

Det blir ingen Qatarresa för Janne Anderssons landslag i januari. Arkivbild.
Det blir ingen Qatarresa för Janne Anderssons landslag i januari. Arkivbild.
FotbollTT

Det blir ingen svensk landslagsturné i Qatar trots allt.

Efter klubbarnas krav ställer Svenska fotbollförbundet (SvFF) in planerna och flyttar lägret.

Det finns ingen prestige i det här beslutet, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

Annons

Annons

Kritiken lät inte vänta på sig efter att Håkan Sjöstrand under tisdagen berättat att Qatar – VM-värdlandet som upprepade gånger anklagats för brott mot mänskliga rättigheter – är huvudspåret för herrlandslagets årliga januariturné.

Att enbart åka dit och spela fotboll vore fel. Men att spela fotboll och sedan jobba med de här frågorna och vara aktiva – det tror vi kan ge bra effekt, sade Sjöstrand på en presskonferens.

Det gillades inte av klubbarna i allsvenskan och superettan, som genom sin intresseorganisation Svensk elitfotboll (Sef) meddelade att man kommer försöka stoppa planerna.

Vi är inte positiva till en januariturné i Qatar. Det är vi negativa till. Vi tycker inte att den ska läggas där. Vi hoppas att förbundet tänker om och lägger det någon annanstans. Vi tycker att det här är dumt, sade bland annat AIK:s ordförande Robert Falck till TV4:s Fotbollskanalen.

På onsdagen fick de sin vilja igenom när SvFF meddelade att januariturnén inte kommer att läggas i Qatar trots allt.

"Bra dialog med Sef"

Sef hade ett planerat möte efter presskonferensen i går. Efter det mötet meddelade Sefs ordförande Jens T Andersson vad man tyckte i frågan och de vill inte att vi har en januariturné i Qatar. Vi har en bra dialog mellan Svenska fotbollförbundet och Sef, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

Den årliga landslagsturnén i januari brukar ge tillfälle för förbundskaptenen att testa nya spelare, framför allt från svenska klubbar. Därför är det i princip en förutsättning att ha Sef med sig, konstaterar Sjöstrand.

TT: Varför pratade ni inte med Sef före presskonferensen?

Vi visste att man skulle ta upp frågan på ett möte efter presskonferensen. Det känns då helt logiskt när vi får informationen att hantera den på ett förnuftigt sätt, säger han och tillägger:
Det finns ingen prestige i det här beslutet.

Sedan 2019 har landslaget haft sina januariturnéer i Qatar. Nu börjar arbetet med att hitta en ny lämplig plats för lägret.

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när vi beslutar om vart vi åker i stället. Vi lever fortfarande i en pandemi och behöver också tänka på det ekonomiska perspektivet, det är en process som nu pågår, säger Sjöstrand.

Annons

Annons

Mörka siffror

Det senaste året har Qatar som värdland för VM 2022 aktualiserats ytterligare. I februari publicerade brittiska The Guardian en rapport som visade att minst 6 500 migrantarbetare mist livet i Qatar sedan landet tilldelades VM för snart elva år sedan, och sedan dess har flera landslag, förbund och spelare lyft frågan.

I Norge diskuterade man tidigare i år om man skulle bojkotta mästerskapet helt, men man landade i att i stället fokusera på dialog och lägga fram tydliga krav mot Qatar.

Även landslag som Nederländerna och Tyskland har markerat mot Qatar och häromdagen skrev Finlands lagkapten Tim Sparv ett uppmärksammat öppet brev där han uppmanade fler spelare att engagera sig i debatten, och kritiserade sig själv för att inte ha gjort det tidigare.

"Kanske kunde vi ha räddat liv till och med. F*n. Vi vaknade upp för sent. Jag vaknade upp för sent", skrev han i ett inlägg på The Players' Tribune.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!