A-
A+

Efter krossen – nu kan van der Poel bli OS-klar

I dag kan Nils van der Poel bli klar för OS om han kommer topp fyra på 10 000 meter vid världscuptävlingarna i Stavanger. Arkivbild.
I dag kan Nils van der Poel bli klar för OS om han kommer topp fyra på 10 000 meter vid världscuptävlingarna i Stavanger. Arkivbild.
SkridskoTT

Få känner till Nils van der Poels kapacitet bättre än tränaren Johan Röjler. Ändå var han förvånad över skridskostjärnans kross i världscuppremiären.

Jag skulle vara förvånad om han är lika överlägsen nu, säger Röjler inför världscupen i Stavanger – där van der Poel kan säkra en OS-plats.

Annons

Annons

Nils van der Poel dominerade världscuppremiären och OS-kvalet i polska Tomaszów Mazowiecki förra helgen. Den svenske skridskostjärnan krossade motståndet på 5 000 meter och var drygt fem sekunder snabbare än närmaste motståndare.

Vi hade inte prioriterat första tävlingen till max. Därför var det ännu mer förvånande, säger Röjler.

Vidare till Stavanger

Till helgen drar skridskocirkusen vidare till norska Stavanger. Där körs i eftermiddag det enda OS-kvalloppet på 10 000 meter. Slutar van der Poel bland de fyra främsta åkarna säkrar han en kvotplats till OS i Peking i februari.

Och förutsättningarna kunde inte vara bättre. Han startar i sista par så han har full kontroll på de övriga åkarnas tider.

Han ställs mot nederländaren Jorrit Bergsma som tog silver på 10 000 meter i OS i Pyeongchang 2018.

I paren innan kör utmanaren nederländaren Patrick Roest och den olympiska mästaren kanadensaren Ted-Jan Bloemen.

Annons

Annons

Hämmar i starten

Den skada som van der Poel drabbades av i början på året och som förföljt honom under sommaren och hösten finns kvar. Men oroar inte.

Den hämmar honom lite i starten, i accelerationen. Han är lite långsammare de första 200 meterna. Men det är så som vi förväntat, säger Johan Röjler.

Kvalet till OS är komplicerat. Och enkelt. Till 10 000 meter finns det tolv platser. Åtta platser går till de åkare med bäst ranking i världscupens långlopp efter fyra tävlingar. De fyra återstående platserna går till de fyra åkare som därefter har de fyra bästa tiderna.

Och eftersom det bara körs ett 10 000 meter-lopp blir lördagens tävling ett direktkval där de fyra främsta säkrar en OS-plats i Peking.

Formellt måste Nils van det Poel sedan tas ut av SOK. Men det lär inte bli något problem. Kravet är att man ska kunna konkurrera om att bli topp åtta. Nils van der Poel är dubbel regerande världsmästare och har dessutom världsrekordet på 10 000 meter.

Formtoppning mot Peking

Om allt går som planerat kan den svenska skridskovärldsmästaren börja förbereda sig för sin Kinaresa redan på lördag kväll. Men om sanningen ska fram har han redan gjort det.

Vårt upplägg är en liten chansning. Jag kommer inte att toppa formen till kvaltävlingarna utan siktar mot de olympiska spelen i Peking, förklarade han när han gick på is i södra Tyskland i början på oktober.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.