Efter mardrömmen – nu väntar nästa Finlandsresa

Ebba Andersson vann damernas längdpremiär i Bruksvallarna.
Ebba Andersson vann damernas längdpremiär i Bruksvallarna.
LängdskidorTT

Svenska slalomdamerna sattes i karantän och missade premiären i Levi.

Nästa vecka är det skidlandslagets tur att inleda världscupsäsongen i Finland.

Vi måste ha i bakhuvudet att det kan ske, säger Ebba Andersson om risken att hamna i karantän.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ebba Andersson vann Sverigepremiären i Bruksvallarna efter en tät strid mot Frida Karlsson. Men eftersnacket handlade mest om nästa veckas resa till finländska Ruka och världscuppremiären.

Svenska slalomdamerna missar helgens världscuppremiär i Levi efter ett positivt coronatest inom ledar staben. Laget satt i karantän i en dag, men har under fredagen fått klartecken att resa hem till Sverige för att slutföra karantänen där.

Det är ju snöpligt att dra dit upp och sedan sker en sådan grej som hände alpina damerna, säger Ebba Andersson till TT.

Extra möte

Direkt efter premiärloppet hade svenska landslagsledningen ett extramöte med anledning av det som hänt det svenska alpina damlandslaget.

Vi har en grundplan för att göra resan till Ruka så säkert som möjligt. Men efter det som hänt alpina damerna vill vi vrida planen en gång till och vända på varje sten för att göra resan så säkert som möjligt, säger damtränaren Stefan Thomsson och uttrycker en oro över situationen:
Vi är alla oroliga vid en här tiden. Speciellt när vi nu fått ett fall som Charlotte (Kalla) så nära oss.

Annons

Annons

Internationellt samarbete

Svenske landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson har en central roll i det arbetet:

Efter den senaste utvecklingen är min magkänsla är att vi måste skruva åt säkerhetsåtgärderna ett varv till. Det handlar att behålla åkarna i bubblan med en så liten ledarstab som möjligt.

TT: Kan det bli aktuellt att de olika nationerna samarbetar med servicefunktionerna för att så få ledare som möjligt behöver åka till Finland?

Jag har inte mandat att ta det beslutet, utan är medicinskt sakkunnig. Men ur min personliga synvinkel är det ett exempel på lösning. Jag har redan ett nära samarbete med läkarna i Norges och Finlands lag. Där kan vi samarbeta och dessutom blir det inga svenska fysioterapeuter som åker dit. Det är ett stort steg, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Lugn i båten

Ebba Andersson förbereder sig mentalt för en säsongsstart som inte liknar någon annan hon varit med om.

Jag är inte rädd, men det gäller att vara förberedd att detta skulle kunna ske, som att hamna i karantän. Jag tror att det mycket gäller att själv sitta lugnt i båten och sedan bara följa med vad som händer.

Hon fortsätter:

Det är en speciell tid nu för alla. Något som inte någon är förberedd på.

Topplopp

Men en sak är säker: Både Ebba Andersson och Frida Karlsson åker redan skidor – mycket snabbt. I Bruksvallarna utspelades en sekundduell på allra högsta nivå i tio kilometer. Det var först på banans sista del som Ebba Andersson gick förbi och kunde vinna med 3,2 sekunder.

Det var ett tufft lopp och inför slutvarvet tänkte jag att nu måste jag ösa på för det kommer säker Frida göra, berättar Ebba Andersson.

Frida Karlsson var också nöjd, trots andra platsen:

Det viktigaste var att få ett kvitto på att man är med och det fick jag med tanke på att jag inte åkt något klassiskt på en månad.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons