A-
A+

Efter Marins festande: "Måste kunna nås"

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) under ett pressmöte i fredags.
Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) under ett pressmöte i fredags.
FinlandTT

Centrala beslutsfattare bör alltid vara tillgängliga, det säger Finlands finansminister, Centerns Annika Saarikko. Hon anser sig ha fått tillfredsställande försäkringar om detta från statsminister Sanna Marin.

Annons

Annons

Saarikkos kommentar till Yle kommer efter att statsminister Sanna Marin (SDP) på ett pressmöte under fredagen försvarat sig, sedan en videofilm från statsministerns festkväll i en privat bostad läckt ut.

Ytterligare minst en festfilm från natten därpå har publicerats, där statsministern firar med sina vänner på en klubb i Helsingfors.

Marins omdöme och hennes handlingsförmåga vid en eventuell krissituation har ifrågasatts.

Det har under våren med kort varsel inträffat att man kallats in, särskilt när det gäller utrikespolitiska skeenden, säger Saarikko till Yles morgonprogram "Ykkösaamu".

Saarikko säger sig dock ha fått de försäkringar hon behöver från den socialdemokratiska statsministern.

Marin själv hävdade på pressmötet att hon alltid blir informerad om krissituationer i förväg. Hon har även drogtestat sig, då krav på detta väckts både från koalitionspartier och från oppositionen.

"Borde varit försiktigare"

Samtidigt vill Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah att Sanna Marin formellt informerar riksdagen om hur hon hanterar statsministeruppdraget. Essayah vill ha svar på om statsministern i samband med festandet äventyrat dels landets säkerhet, dels sin egen.

Att komprometterande inspelningar med statsministern sprids har av kritiker setts som en risk för utpressning. Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, anser att det hade varit klokt av Sanna Marin att agera försiktigare.

Hon har egentligen inte gjort något fel utan roat sig som vem som helst. Men hon borde kunnat förutse att det kunde läcka ut, hon har godkänt filmandet. Hon borde inte ha accepterat att bli filmad, säger hon till TT.

Sanna Marin samt alla inblandade var medvetna om att filmerna skulle läggas ut på ett privat Instagramkonto med omkring 100 följare, skriver fotografen Janita Autio som själv deltog i festen, på Instagram enligt finländska medier.

Annons

Annons

Kan påverka opinionen

Händelsen kan få politiska konsekvenser, enligt von Schoultz:

Det kan påverka opinionsläget, och synen på både henne och Socialdemokraterna i både positiv och negativ mening. Vissa kommer att se henne som inte tillräckligt seriös, medan andra ser det som ett sundhetstecken.

Det är inte första gången som den finländska statsministerns festande leder till att hon hamnar i blåsväder. I vintras fick hon kritik för att ha varit och festat på klubb efter att ha suttit i ett långt möte med utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna), som var covidsmittad. Marin bad efteråt om ursäkt för sitt beteende.

Marin var också i hetluften i fjol då det avslöjades att statsministern fick en frukostförmån på omkring 3 000 svenska kronor i månaden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.