A-
A+

Efter skandalen: Wada vill se ny prioritering

Kamila Valievas dopningsprov visade spår av en förbjuden substans. Arkivbild.
Kamila Valievas dopningsprov visade spår av en förbjuden substans. Arkivbild.
OlympisktTT

Den internationella antidopningsorganisationen Wada vill att alla OS-idrottares prov prioriteras inför spelen, för att undvika skandaler som den innefattande den ryska konståkerskan Kamila Valieva.

Annons

Annons

Kamila Valieva hade redan hunnit ta ett OS-guld med sitt ryska lag innan nyheten om hennes positiva dopningsprov slog ner som en bomb i vinterns OS i Peking. Spår av den förbjudna hjärtmedicinen Trimetazidin hittades i hennes prov. Hennes ärende är dock ännu inte avgjort.

Nu vill Wada att olympiernas dopningsprover ska få förtur i testlaboratorierna skriver Inside the games.

"Medan det är viktigt att testa idrottare inför ett stort evenemang, så är det viktigt att se till att laboratoriet har rapporterat resultat", står det i en rapport gjord av en oberoende utredare på Wadas initiativ.

Vidare skriver man att det också är viktigt att informera labben om att proven ska prioriteras.

"Ett exempel är den extremt olyckliga situationen för en konståkningsidrottare vars urinprov som tagits flera veckor före början av de olympiska spelen visade en förbjuden substans. Testet rapporterades efter att hon deltagit i sin första gren."

Under OS i Tokyo tvingades nigerianskan Blessing Okagbare dra sig ur 100-meterstävlingen efter att ett av hennes tidigare dopningstester, från den 29 juli, visat spår av tillväxthormon. Hon hade då redan hunnit tävla i försöken och vunnit sitt heat. Hon blev sedermera avstängd i elva år för brott mot dopningsreglerna.

Utredningen föreslår att Wada bör se över situationen och vilka laboratorier som hanterar proverna för att undersöka "vilka åtgärder som kan vidtas för att minimera, om inte eliminera, sådana olyckliga situationer för framtida händelser".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.