Efter SM-guldet – nu kan MFF sätta rekord

Malmö FF:s Jo Inge Berget jublar efter att ha säkrat SM-guldet efter 4–0 hemma mot Sirius.
Malmö FF:s Jo Inge Berget jublar efter att ha säkrat SM-guldet efter 4–0 hemma mot Sirius.
FotbollTT

Malmö FF säkrade SM-guldet med tre omgångar kvar att spela.

Segermarginalen till den allsvenska tvåan kan dessutom visa sig bli historiskt stor.

Det har varit ett tufft år och vi är återigen det lag som tar det bäst, säger Jo Inge Berget.

Annons

Annons

Malmö FF körde över Sirius med 4–0 hemma på stadion och "mesta mästarna" säkrade sitt 21:a SM-guld – trots att tre allsvenska omgångar återstår efter dagens match.

Segermarginalen till tvåan kan i slutändan bli rekordstor. Nuvarande tabelltvåan Elfsborg kan som bäst nå 55 poäng och det är i sådana fall den sämsta poängskörden för en allsvensk tvåa sedan serien utökades till 16 lag säsongen 2008.

"Fått en annan resa"

Vi har inte tagit full pott eller tagit alla de poäng vi borde ha tagit. De andra lagen har tappat många poäng också och vi har fått en annan resa, men det har varit ett tufft år och vi är återigen det lag som tar det bäst, säger Jo Inge Berget.

Om MFF vinner sina tre avslutande matcher når laget 65 poäng och kommer som sämst vinna allsvenskan med tio poäng. Det tidigare rekordet för 16-lagsserien har MFF från 2017, då segermarginalen till tvåan AIK blev sju poäng stor.

Det fanns en period när konkurrenterna kunde ha utmanat. Malmö tog åtta raka allsvenska segrar i somras, men tappade en del poäng under hösten.

Jag tycker att motståndarna har haft chansen några gånger när vi förlorade mot Örebro och kryssade mot AIK, men då klarade inte de andra av pressen, säger anfallaren Ola Toivonen.

Annons

Annons

Mental påverkan

På förhand spekulerades det om att de stora publiklagen skulle påverkas mest av tomma läktare, men det verkar inte gälla för Malmö. Den potentiella totalnoteringen på 65 poäng är en normal poängskörd för ett mästarlag – de fem senaste åren har det legat på 64–67 poäng.

Nästa säsong räknar dock Toivonen med ett jämnare toppstrid – om publiken får återvända.

De lag med mer publik kommer att ha mer poäng då. Då kommer den mentala aspekten vara mycket större – publiken kommer att spela en mycket större roll, säger Toivonen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons