A-
A+

Efter talibanernas intåg: "Säger åt dem att fly"

Khalida Popal, här i Köpenhamn 2016, har varit en förkämpe och ledargestalt för damfotbollen i Afghanistan. Nu är hon rädd för att talibanernas maktövertagande innebär slutet för sporten i landet.
Khalida Popal, här i Köpenhamn 2016, har varit en förkämpe och ledargestalt för damfotbollen i Afghanistan. Nu är hon rädd för att talibanernas maktövertagande innebär slutet för sporten i landet.
FotbollTT

Talibanernas erövring av Afghanistan har skapat kaos såväl inom landet som utanför dess gränser. För damfotbollen i landet kan extremiströrelsens seger ha varit dödsstöten.

Kvinnorna har förlorat hoppet, säger före detta landslagsspelaren Khalida Popal.

Annons

Annons

I en intervju med nyhetsbyrån AP säger Popal att hon har ständig kontakt med flera kvinnor som nu tvingas dölja att de någonsin spelat fotboll.

Jag säger till dem att ta ner bilder, ta bort saker från sociala medier och fly och göm er, säger Popal som sedan 2016 tagit sig till Danmark.

Hon säger att det som nu händer i Afghanistan förmodligen innebär slutet för damfotbollen i landet.

Det har varit extremt smärtsamt att se på när regeringen kapitulerade. Kvinnorna förlorade hoppet, säger hon.

Brutna löften

Popal är kritisk till hur det internationella samfundet har stöttat Afghanistan, och menar att bland annat USA har svikit sina löften.

Afghanistans kvinnor trodde på deras löften, men de lämnade när det inte fanns något nationellt intresse kvar. Varför lovade de? Det är det som mina tjejer frågar när de ringer och gråter nu. De är desperata. De har så många frågor. Det som händer nu är inte rättvist.

För 14 år sedan såg verkligheten helt annorlunda ut, då hade en relativ stabilitet gjort att Afghanistan för första gången fått fram ett damlag på landslagsnivå.

Vi var så stolta över att bära tröjan. Det var den vackraste och bästa känslan någonsin.

Annons

Annons

Förlorad dröm

Där och då fanns även en gryende optimism i landet, enligt Popal:

Min generation hade en förhoppning om att bygga upp landet, att utveckla situationen för nästa generation av kvinnor och män.

Den drömmen ser nu ut att vara förlorad.

Mitt hjärta går sönder. Under alla dessa år har jag jobbat för att höja statusen för kvinnor men nu säger jag till dem att hålla tyst och försvinna. Deras liv är i fara.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!