A-
A+

Efter tragedin – "Mick Junior" F1-debuterar

Mick Schumacher, näst längst till vänster, med delar av Haas-teamet. Arkivbild.
Mick Schumacher, näst längst till vänster, med delar av Haas-teamet. Arkivbild.
Formel 1TT

Lite i skuggan av familjetragedin satsade han på en egen racingkarriär.

I helgen riktas allt ljus på Mick Schumacher, 22, när han debuterar i formel 1.

Min pappa är helt enkelt den bästa, för mig kommer han alltid att vara den bästa, säger Mick till CNN.

Annons

Annons

Mick Schumacher var testförare för Ferrari i april 2019. 22-åringen drömmer om att en dag få vara det italienska stallets F1-förare. Arkivbild.
Mick Schumacher var testförare för Ferrari i april 2019. 22-åringen drömmer om att en dag få vara det italienska stallets F1-förare. Arkivbild.
I oktober 2012 meddelade Michael Schumacher, för andra gången i karriären, att han slutar köra formel 1. Arkivbild.
I oktober 2012 meddelade Michael Schumacher, för andra gången i karriären, att han slutar köra formel 1. Arkivbild.

När årets formel 1-cirkus inleds på söndag med premiären i Bahrain gör Michael Schumachers son Mick Schumacher, som fyllde 22 år under måndagen, debut som Haas-förare. De flesta skulle nog säga att "Mick Juniors" F1-debut alltid har varit en fråga om "när" snarare än "om". Sedan barnsben har han jagat i sin pappas historiska däckspår.

Jag har alltid velat köra. Ändå sedan jag var väldigt, väldigt liten. Jag satt i en gokartbil för första gången när jag var 2,5 år och körde runt i trädgården. Jag har alltid känt ruset och känt mig lycklig av att köra. När jag var 11–12 år bestämde jag mig för att jag ville göra det här på en professionell nivå, säger Mick Schumacher till CNN.

Pappas skidolycka

Pappa Michael ses som F1-sportens kanske allra största genom tiderna. "Schumi" är tillsammans med britten Lewis Hamilton den enda som blivit världsmästare sju gånger.

Hur Michael mår i dag vet bara hans närmaste. 52-åringen drabbades av en allvarlig hjärnskada efter en skidolycka i de franska Alperna ett par dagar före nyårsafton 2013. Sedan dess har uppgifterna varit knapphändiga kring Schumachers tillstånd och sonen pratar heller inte om sin pappas hälsa.

Senare i år väntas en ny tv-dokumentär, "Schumacher", som kan ge ytterligare information kring F1-legendaren. Mick, en av de som medverkar i dokumentären, gör främst en sportslig jämförelse med sin pappa inför sin F1-debut.

Man måste alltid mäta sig med de bästa i dag och i det förgångna. Min pappa är helt enkelt den bästa, för mig kommer han alltid att vara den bästa. Jag känner mig privilegierad över att kunna jämföra mig själv med honom och se vilka steg han tog genom åren, vilka olika val han gjorde, och lära mig av honom, säger Mick Schumacher till CNN.

Tyske landsmannen Nico Rosberg, tidigare F1-stjärna och världsmästare, och son till den finländske tidigare F1-världsmästaren Keke Rosberg, avundas inte Micks sits.

Annons

Annons

"Inte lätt"

Det är inte lätt att vara "son till". Och när det gäller Mick är det tio gånger svårare eftersom Michaels era inte var för så länge sedan och han var mycket mer framgångsrik (än Keke), säger han till Sport1, enligt AFP.

De senaste säsongerna har Mick Schumacher bland annat vunnit det europeiska formel 3-mästerskapet (2018) och varit Ferraris testförare i F1 (2019). Samma klassiska stall i vars röda bil pappa Michael tog fem VM-titlar.

Förra året imponerade Mick i formel 2 och blev världsmästare. Under slutet av säsongen intensifierades diskussionerna om att han skulle få en förarplats i F1 till årets säsong.

Anledningen till att jag kör är att jag älskar adrenalinet, att jag älskar det jag gör och att jag älskar sporten i sig. Jag hoppas att det är det folk tar till sig när jag kör.

Drömmer om Ferrari

I december kom beskedet att det amerikanska stallet Haas utnämnt Mick Schumacher till en av sina två förare under 2021, i par med jämnårige ryssen Nikita Mazepin. Även om det är i en Haas-bil som Mick F1-debuterar på söndag råder det ingen tvekan om vilket stall han helst skulle vilja köra för.

Jag drömmer om Ferrari, sade han i en intervju med italienska La Stampa i februari.

Michael Schumacher F1-debuterade i Belgiens grand prix på Spabanan utanför Liège i augusti 1991. "Schumi" körde då för Jordan-stallet men hann inte ens ett varv i debuten eftersom bilens koppling gick sönder och han fick avbryta loppet.

Knappt 30 år senare gör alltså sonen Schumacher entré på motorsportvärldens kanske största och mest glamorösa scen.

Jag antar att jag kommer vara lite nervös, men oavsett känner jag mig väldigt förberedd. Det ska bli väldigt kul och jag tror att det kommer att bli en jäkla resa, säger Mick Schumacher.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!