A-
A+

Efterlyses: Bilder på knasiga träd

En björk med rötterna i luften.
En björk med rötterna i luften.
NaturTT

Vissa är krokiga, slingrande eller växer åt fel håll, medan andra ser ut som roliga figurer. Nu vill Skogssällskapet ha hjälp att hitta träd som skiljer sig från mängden.

Annons

Annons

De knasiga träden lämnas ofta kvar vid avverkning.
De knasiga träden lämnas ofta kvar vid avverkning.

För att uppmärksamma skogens mångfald efterlyser Skogssällskapet bilder på knasiga träd runt om i landet.

Vi vill uppmana fler att gå ut i naturen. Det är ett intresse som vi ser ökar hela tiden och det här är ett sätt att göra skogsvistelsen lite roligare, säger Ulrika Lagerlöf, kommunikationsansvarig vid Skogssällskapet.

Men vad är egentligen definitionen av ett knasigt träd?

Det ligger i betraktarens öga. En träd brukar ju oftast ha en stam och en topp, men det här är träd som bryter mot de normerna och ser ut på andra sätt.

Det kan till exempel handla om att träden är krokiga och knöliga, har utväxter som ser ut som roliga figurer eller ansikten, växer åt andra hållet, kryper längs marken, slingrar sig, eller har trasslat in sig i varandra.

Träd som skiljer sig från mängden kan uppstå när de betas av djur så att trädet skickar upp flera nya toppskott och senare får flera stammar. De kan också växa in i metallföremål eller ha genetiska defekter.

De lämnas ofta vid avverkning eftersom de inte har så högt virkesvärde så det finns en del sådana här märkliga träd ute i skogen och det gynnar den biologiska mångfalden, säger Ulrika Lagerlöf.

För att bidra delar man en bild på det knasiga trädet i sociala medier tillsammans med en beskrivning av var trädet finns under hashtaggen #knasigaträd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!