Efterlyst Tichanovskaja vill att Putin medlar

Den belarusiska oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja under ett besök i det tyska parlamentet.
Den belarusiska oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja under ett besök i det tyska parlamentet.
Belarus/RysslandTT-Reuters-AFP

Den belarusiska oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja är listad av Ryssland som efterlyst för brott. Hon vill att Rysslands president Vladimir Putin medlar i konflikten i Belarus men Kreml har inga planer på några politiska överläggningar med henne.

Annons

Annons

Dmitrij Peskov är talesperson för Kreml. Arkivbild.
Dmitrij Peskov är talesperson för Kreml. Arkivbild.

Det är oklart vad anklagelserna rör sig om, men Tichanovskaja finns i en databas som Rysslands inrikesdepartement för över efterlysta, rapporterar ryska medier. Det är även oklart när hennes namn fördes in i registret.

Källor med insyn i ärendet uppger samtidigt för ryska nyhetsbyråer att ingen förundersökning om brott har inletts i Ryssland mot Tichanovskaja. Enligt de ryska källorna utreds hon däremot för brott i Belarus – däribland offentliga uttalanden som hotar rikets säkerhet – och hennes namn har till följd av detta satts upp på den ryska listan som en byråkratisk åtgärd i enlighet med ett avtal mellan de båda länderna, hävdar källorna.

Belarus har emellertid inte officiellt efterlyst Tichanovskaja för något brott.

Olga Tjemodanova, talesperson för inrikesdepartementet i Minsk, säger till nyhetssajten Tut.by att hon fortfarande inte kan förmedla någon information i ämnet

"Vara medlare"

Tichanovskaja flydde till grannlandet Litauen efter presidentvalet i Belarus den 9 augusti, som officiellt vanns av president Aleksandr Lukasjenko, vid makten sedan 1994. Under exilen har hon träffat utländska politiker – bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel – och fortsatt kräva Lukasjenkos avgång.

Kreml har stöttat presidenten i den pågående kampen, där stora folkmassor samlas varje söndag för att protestera mot valfusk och kräva att han avgår.

Tichanovskaja besökte det tyska parlamentet Bundestag i Berlin på onsdagen. Där klargjorde hon att oppositionen inte vill att Putin löser problemen i Belarus, utan att dessa är interna.

Vi vill bjuda in honom att vara medlare, sade hon.

Annons

Annons

Inga samtal

Men i Moskva klargjorde Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, att inga samtal mellan Putin och Tichanovskaja är att vänta.

Madam Tichanovskaja är inte i Belarus. Man kan knappast säga att hon på något sätt är inblandad i livet i Belarus, säger Peskov.
Hon har möten med olika statsöverhuvuden och regeringar som anser Belarus sittande president vara illegitim, fortsätter han.

Isoleras diplomatiskt

Peskov sade enligt medierapporterna ingenting om brottsmisstankarna mot Tichanovskaja.

Samtidigt isoleras Belarus diplomatiskt. Sedan Polen och Litauen återkallat sina ambassadörer till landet på tisdagen följde även Estland och Lettland efter dagen därpå. Detta sedan Belarus återkallade sina ambassadörer från Polen och Litauen i fredags.

De baltiska staterna var de första att införa sanktioner mot Lukasjenko och andra i regimen efter valet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons